Carlos Ghosn rezignoval na funkce v Renaultu, firma zvolila jeho nástupce

Francouzská automobilka Renault potvrdila jmenování nového předsedy správní rady Jeana-Dominiqua Senarda a nového výkonného ředitele Thierryho Bollora. Carlos Ghosn, který tyto funkce zastával a který byl loni v listopadu zatčen v Japonsku kvůli údajným finančním deliktům, dnes v noci na oba tyto posty rezignoval.

Nominační výbor francouzské společnosti podpořil kandidaturu šéfa společnosti Michelin Jeana-Dominiqua Senarda na funkci předsedy správní rady, do křesla výkonného ředitele zasedne Ghosnův náměstek Thierry Bollore, který ho zastupoval. 

Jean-Dominique Senard uvedl, že se hodlá soustředit na upevňování vztahů s aliančními partnery Renaultu, Nissanem a Mitsubishi. „Je důležité, aby tato aliance zůstala mimořádně silná, a je naší povinností společně pokračovat,“ prohlásil.

Carlos Ghosn byl zadržen kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba už mu byla několikrát prodloužena. Proces může začít až za šest měsíců. Ghosnovi hrozí až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (přes dva miliony korun). Obvinění, která vůči němu byla vznesena, Ghosn odmítá.