Zlatý padák pro šéfa ČD je ještě větší, přišel si na 6 milionů

Praha – Bývalý šéf Českých drah Dalibor Zelený odešel z firmy s ještě větším zlatým padákem, než se dosud předpokládalo. Podle dnešní Mladé fronty DNES totiž do jeho konkurenční doložky dráhy započítaly i mzdu za prosinec, kdy mu ale dozorčí rada odsouhlasila tučnou odměnu. Celkem by si tak Zelený měl po odchodu z Českých drah přijít na 6 milionů korun, dohromady za své sedmiměsíční angažmá má od dopravce dostat 9 milionů.

Bývalý šéf Českých drah (ČD) Dalibor Zelený byl z funkce odvolán v únoru. Podle MF Dnes dostane odstupné ve výši dvou měsíčních platů a navíc peníze za každý další měsíc po dobu jednoho roku, aby nenastoupil ke konkurenci.

Nemusí tak vůbec smutnit, díky štědré konkurenční doložce si přijde na 6 milionů. Doložka se totiž nepočítala ze základního platu, který měl 250 tisíc korun měsíčně, ale z průměru za poslední tři měsíce roku. Ten mu přitom značně zvedla odměna, již dostal ke konci loňského roku. Dozorčí rada mu tehdy plat vylepšila o dalších 750 tisíc korun.

Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák, který Zeleného do funkce ředitele Českých drah dosadil, odpovědnost za jeho konkurenční doložku odmítá – prý zakázal podobné instrumenty v nových smlouvách používat.

„Dalibor Zelený má zásluhy na tom, že se podařilo stabilizovat České dráhy a zachránit ČD Cargo před téměř jistým krachem. To však nic nemění na mém jasném stanovisku, že zlaté padáky a podobné nemravnosti do státní firmy nepatří,“ uvedl Žák pro ČT.

„Celou věc je potřeba řádně vyšetřit. Pokud o něčem takovém nevědí členové vrcholného řídícího orgánu Českých drah ani vrcholného dozorčího orgánu, je na tom minimálně něco zvláštního. Já bych doporučoval tyto peníze nevyplácet,“ řekl exministr.

Zelený podle konkurenční doložky rok nesmí pracovat na železnici, nemůže jít ani k silničnímu dopravci nebo ke Správě železniční dopravní cesty. Současný šéf ČD Daniel Kurucz MfD řekl, že konkurenční doložku nešlo jednostranně zrušit. Zelený se jí prý sám nevzdal. Pokud by ji ale porušil, přijde o 12 platů a musí zaplatit i pokutu 144 milionů korun. 

Zelený vystřídal v čele drah Petra Žaludu loni, poté co se stal ministrem dopravy v tehdejší Rusnokově úřednické vládě Zdeněk Žák. 

Ministr Prachař smlouvy nechá přezkoumat právníky

Ministr dopravy Antonín Prachař dnes prohlásil, že si nechal předložit veškeré manažerské smlouvy, které Dalibor Zelený měl. „Podrobím tyto manažerské smlouvy přezkoumání svým právním oddělením. Pokud budou jakékoliv pochybnosti, vyvodím přísnou osobní zodpovědnost,“ ujistil ministr. 

Radka Pavlišová, Transparency International:

„Mně tato částka přijde naprosto nepřiměřená a nehospodárná, když se jedná o státní firmu. Určité rozumné konkurenční doložky smysl mají, ale neměly by být takhle velkorysé. Výše odměny by měla odpovídat době trvání působení manažera a také hospodářskému výsledku firmy. V případě ČD tomu ale výše konkurenční doložky neodpovídá.“

Státní České dráhy předloni vykázaly ztrátu 1,6 miliardy korun po zisku 491 milionů v roce 2011, což bylo způsobeno hlavně dvoumiliardovou ztrátou ČD Cargo. Za loňský rok firma hospodářské výsledky nezveřejnila. Uvedla jen, že počet cestujících jí vzrostl o půl milionu na 169,3 milionu lidí.