Nově značená piva? Zbytečné komplikace s etiketami i v soutěžích, kritizují minipivovary

Ministerstvo zemědělství od prosince mění značení piv. Největší potíž bude výměna etiket, shodují se minipivovary. Podle některých pivovarníků jsou úpravy nelogické a podnikům mohou přinést ztráty. Komplikace mohou nastat i při soutěžích.

Největším problémem bude pro malé pivovary nové označení speciálů s vyšší stupňovitostí. Ty se budou nově nazývat silná piva. Sládci je vaří po menších várkách, a to jen několikrát do roka. Štítky na ně ale často objednávají po tisících kusech. „Máme natištěnou zásobu etiket,“ vysvětluje Hana Mayerová, majitelka pivovaru Berounský medvěd. „Pokud nám zbydou, bude to pro nás znamenat ztráty,“ dodává.

Nové štítky sice bude muset na lahve začít lepit až od prosince 2019, ale už teď tuší, že jí roční lhůta na upotřebení těch stávajících nebude stačit. Stejně jsou na tom třeba i v Měšťanském pivovaru v Poličce nebo v rodinném pivovaru v Chodové Plané. „Budeme muset být opatrní,“ říká prezident společnosti Jiří Plevka.

  • Nealkoholické pivo, které má do 0,5 procenta objemu etanolu, bude nadále nealkoholickým. 
  • Pivo se sníženým obsahem alkoholu, tedy mezi 0,5 až 1,2 procenta objemu alkoholu, bude nově nazývané nízkoalkoholické pivo.
  • Stolní pivo se stupňovitostí do 6 své označení nemění.
  • Výčepní pivo se stupňovitostí mezi 7 a 10 své značení nemění.
  • Ležákem se stupňovitostí 11 až 12 budou nadále jen piva spodně kvašená.
  • Nově vzniká kategorie plných piv, která mají také stupňovitost 11 až 12, ale jsou svrchně kvašená.
  • Speciální pivo se stupňovitostí od 13 výše se přejmenuje na silné pivo.
  • Atypickým pivním nápojem se bude označovat nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení.

Kromě toho, že pivovarníci označují opatření za nákladné, je podle nich také nelogické. „Nemá to smysl, přijde mi to hloupé,“ komentuje nová pravidla ředitel poličského pivovaru Karel Witz. „Nerozumím, proč se zavádí nová značení,“ říká zase spolumajitel unětického pivovaru Štěpán Tkadlec.

„Myslím, že to žádný význam nemá,“ přidává se i Plevka. „Ke sladění názvu s okolními státy, kterým se často argumentuje, stejně nedojde,“ tvrdí. „Například z pohledu bavorských pivovarů znamená silné pivo 16 stupňů a víc, u nás se teď tak budou značit piva už od 13 stupňů,“ vysvětluje. Některé pivovary se dokonce bojí úbytku zákazníků. „Slovo silný podle mě vzbuzuje spíše obavy a nedobrý pocit,“ říká Witz s tím, že je možné, že teď bude o speciály menší zájem.

Zmatek na pivních soutěžích?

Komplikace ale můžou nastat i při různých pivních soutěžích, které jsou pro minipivovary často klíčové. „Změní se kategorie, budou se muset třeba rozdělovat,“ říká sládek Patrik Godovský z Pivovaru Kunratice. „Může to být matoucí, někteří majitelé například nebudou vědět, kam se hlásit,“ domnívá se. On sám ale změnu vítá: „Dobře je především to, že se svrchně kvašená piva už nebudou jmenovat ležák.“

Z marketingového hlediska s ním ale Karel Witz nesouhlasí: „Lidi nebudou nové názvy chápat“. „Je to čistě profesní záležitost,“ přidává se k němu Plevka. „Myslím, že nás jako sládky může to, že dáváme na štítky nepřesné označení, iritovat. Ale zákazník se k tomu nikdy nedočetl,“ uzavírá.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 11 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 11 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
včera v 16:49

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
včera v 16:32

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025

Města plánují na příští rok deficitní rozpočty, realita může být jiná

Města po celém Česku schvalují návrhy rozpočtů pro příští rok. I tentokrát mají ta největší v plánu hospodařit většinou se schodky. U Prahy a všech sedmadvaceti statutárních měst je schválený nebo navržený deficit dohromady přes 21 miliard korun. Realita se proti schválenému rozpočtu u měst často dost liší. Radnice tak třeba peníze neutratí a končí v plusu nebo na nule. Za přebytky na účtech je opakovaně kritizuje ministerstvo financí.
13. 12. 2025
Načítání...