V příštím roce zmizí Pojišťovna České spořitelny. ČNB povolila její sloučení s Kooperativou

Česká národní banka udělila souhlas s fúzí pojišťoven Kooperativa a Pojišťovna České spořitelny. Propojení obou společností tak již nic nebrání. Bude pokračovat podle naplánovaného harmonogramu a od 1. ledna 2019 zůstane na pojistném trhu pouze jméno pojišťovny Kooperativa, řekl její generální ředitel Martin Diviš.

Valná hromada Pojišťovny České spořitelny schválila změnu akcionářské struktury v polovině srpna a Kooperativa se tím stala jejím stoprocentním vlastníkem. „Zároveň jsme požádali Českou národní banku o udělení souhlasu s fúzí obou pojišťoven. Souhlas jsme od ČNB obdrželi v pátek 26. října 2018,“ doplnil Diviš.

Obě pojišťovny patří společně s Českou podnikatelskou pojišťovnou do skupiny VIG, která se specializuje na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje na pražské burze. Na českém trhu VIG zahrnuje ještě Českou podnikatelskou pojišťovnu. Dohromady se všemi svými podniky je tak tady jedničkou.

Podle posledních dat České asociace pojišťoven má největší podíl na trhu Česká pojišťovna, konkrétně 21,7 procenta. Za ní následuje Kooperativa s 19,3 procenta. Pojišťovna České spořitelny má pouze 5,4 procenta. Podle asociace letos český pojistný trh zrychlil růst. Pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 97,4 miliardy Kč, což je meziročně o 4,5 procenta více. Životní pojištění stouplo o 1,1 procenta, neživotní pojištění o 6,3 procenta.