Začíná nový školní rok. Učitelé dostanou vyšší platy, počet prvňáčků klesá

Události: Jaké změny přináší nový školní rok (zdroj: ČT24)

Hlavní pozornost na sebe letos před zahájením nového školního roku strhli ti, kteří ve školách pracují. Nedávno se totiž rozhodlo, že dostanou opět přidáno. Učit bude zhruba 134 tisíc žen a mužů, vláda by přitom chtěla v příštím roce nabrat tisíce dalších. Oproti tomu prvňáčků bude opět méně, byť celkový počet žáků ZŠ poroste. Více studentů se bude vzdělávat i na středních školách.

Do prvních tříd základních škol letos nastoupí zhruba 108 tisíc žáků, tedy o 3600 méně než loni. Tehdy přišlo do škol – ve srovnání s předchozím rokem – o 5400 dětí méně.  A těmto dvěma letům poklesů předcházely tři roky stagnace v počtech prvňáčků, uvedlo ve svých statistikách ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže.

Celkově však očekává ve školním roce 2018/2019 na základních školách nárůst žáků přibližně o 15,1 tisíce ve srovnání s předešlým školním rokem. 

 „Těšila jsem se na kolegy, těšila jsem se na děti, netěšila jsem se na vstávání,“ popisuje své pocity před začátkem školy učitelka Jaroslava Fridrichová.

To, že volno končí, moc nevadí ani žákyni 7. třídy Veronice Bretové. Učebnice nechala celé prázdniny v šuplíku a vyndala je teprve nyní. Spíš než na učení se těší na kamarády.

Obě od nového školního roku nic zásadního neočekávají, některé změny se jich ale dotknou. Učitelé mají dostat zřejmě od ledna o 15 procent více. Přilepší si i nepedagogičtí pracovníci škol. Školníci nebo kuchařky by měli dostat přidáno zhruba deset procent

„Pevně doufám, že si všichni polepší a že se zase zvýší atraktivita českého školství,“ shrnul to ministr školství Robert Plaga (nestr. za ANO).  

Žáci pak mohou pocítit změny ve školních bufetech. Vrátit by se měly šunky, sýry, máslo či některé pečivo, vytlačené pamlskovou vyhláškou. Ta nyní - v mírnější verzi - povolí o něco málo víc tuků, cukrů nebo soli v potravinách, které se žákům mohou prodávat.

Maturita se v novém školním roce změní jen lehce. Posílí se její kontrola ze strany Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Právě nedostatečná kontrola stála tehdejšího ředitele Cermatu místo. Prodlouží se čas některých zkoušek.

Žákyni Veroniku by mohla maturita čekat za sedm let. Otázkou ale je, jestli bude vypadat stejně jako teď a jestli bude povinná i z matematiky. Od roku 2021 má být matematika povinná pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní. Ministr ale v červnu uvedl, že by chtěl změnit ustanovení o maturitě z matematiky. Jedna úroveň této zkoušky podle něj nemůže vyhovovat všem.

Platy ve školství
Zdroj: ČT24
Vývoj platů ve školství
Zdroj: ČT24