Rozpočet počítá s rekordním růstem výdajů na platy. Stát se chystá přijímat učitele, vojáky i policisty

Události: Stát dá rekordně na platy (zdroj: ČT24)

Výdaje na platy učitelů, policistů, vojáků, hasičů, úředníků a dalších státních zaměstnanců mají v příštím roce vzrůst skoro o třicet miliard. Číslo je patrné z návrhu státního rozpočtu na přístí rok. I přes rekordní nárůst nákladů na výdělky bude ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) prosazovat schodek rozpočtu ve výši čtyřicet miliard korun. Ten je pro ni nepřekročitelný.

Rekordní nárůst výdajů na platy má hned několik důvodů. Učitelé dostanou přidáno o 15 %, státní zaměstnanci v průměru o osm. Existuje také plán přijmout do školství víc než 16 tisíc nových pedagogů. Víc má být i policistů nebo vojáků.

Například průměrný plat vojáků bez příplatku na bydlení je nyní 37 tisíc korun měsíčně. Po zvýšení v příštím roce o víc než sedm procent dosáhnou na téměř čtyřicet tisíc. To by mohl příznivě pocítit i Daniel z 15. ženijního pluku v Olomouci. Jako poručík pobírá měsíční plat přes 37 tisíc. Vyšší peníze by použil třeba na cestování nebo na sport. 

Platy v rozpočtu
Zdroj: ČT24

Polepší si i lidé na soudech a státních zastupitelstvích. „Výsledek jednání o platech nesoudcovského personálu na soudech a servisního, byť odborného personálu na státních zastupitelstvích je velmi uspokojivý,“ netajil spokojenost ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (nestr. za ANO).  

Ještě ve středu se vládní koalice ANO a ČSSD dohodla, že přidá na platy státních zaměstnanců poslední tři miliardy.

I proto vzrostou příští rok náklady na platy skoro o třicet miliard. A to přesto, že ministryně financí hodlá seškrtat víc než dva tisíce neobsazených míst a ušetřit tak 3,5 miliardy. Jedním z důvodů je fakt, že vláda vyčlenila skoro sedm miliard na víc než 16 tisíc nových pedagogů. „To číslo je potřeba chápat jako maximální možný počet, který bychom rádi dostali do školství,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (nestr. za ANO).

Pravicové opozici jsou vládní záměry to podezřelé. Místopředseda poslaneckého klubu a ekonomický expert ODS Jan Skopeček si nemyslí, že by byl stát schopen nabrat takový počet nových učitelů. „Spíše si myslím, že si tím vláda vytváří vatu ve státním rozpočtu,“ naznačil.

První místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová by pak počet státních zaměstnanců snižovala.

Platy v rozpočtu
Zdroj: ČT24

Vláda bude státní rozpočet na rok 2019 poprvé projednávat 19. září. Jednání koaličního kabinetu se v tento den zúčastní i prezident Miloš Zeman. Nejpozději do konce září má návrh státního rozpočtu doputovat do Poslanecké sněmovny. Poslanci – senátoři o něm nehlasují – ho budou schvalovat v prosinci. 

Státní rozpočet
Zdroj: ČT24