Pamlsková vyhláška se od září zmírní. Výživová poradkyně kritizuje návrat sladkostí

Devadesátka ČT24: Jak se stravují čeští školáci (zdroj: ČT24)

Pamlsková vyhláška bude od září mírnější a do školních bufetů se vrátí některé dříve zakázané výrobky. Specialistka na výživu a odpůrkyně těchto změn Margit Slimáková  ovšem kritizuje například navýšení limitů cukrů v ovocných nápojích a v nektarech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) naopak novou verzi hájil s tím, že byly jen upraveny nutriční hodnoty, aby bylo možno rozšířit sortiment nabízeného zboží. V pořadu Devadesátka ČT24 také zdůrazňoval, že například smažené nebo grilované potraviny nadále nejsou povoleny.

Slimáková se domnívá, že Česko jde opačným směrem, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. „Zase dětem navracíme sladkosti s vyšším obsahem cukru do škol“. 

Kritizovala, že školní bufety často jen přeprodávají jinde koupené nezdravosti a sladkosti. Místo toho by podle ní měly připravovat čerstvé svačinky ze zdravých surovin. To podle ní dokázalo jen minimum bufetů, protože na tom nemají takový zisk jako na přeprodeji. Mnozí z provozovatelů bufetů ani neumí připravit věci čerstvé, zdravé, chutné, dodala. 

„Už jenom, kdyby se nám v průběhu školního dne podařilo omezit konzumaci nezdravostí, tak máme skoro vyřešenou školní výživu,“ uvedla Slimáková. Zdůraznila, že nejde o to, aby si děti nedaly tatranku či narozeninový dort, ale aby to nejedly každé dvě až tři hodiny.

Za možné řešení by považovala, pokud by bufety přešly do správy školních jídelen, které jsou na to připraveny a umí zdravě vařit. „To je ta cesta. Mělo by to být pro ně výhodnější, mohly by si takto přivydělat,“ dodala. 

Ředitel školy: Kvůli přísné vyhlášce jsme o bufet málem přišli

S jejím názororem ovšem nesouhlasí ředitel Masarykovy ZŠ a MŠ v Českém Těšíně Michal Nešporek. Přísná podoba vyhlášky prý vedla k tomu, že škola málem přišla o bufet:  „Provozovatel varoval, že pokud se přísnost vyhlášky nezmění, tak nás opustí, protože provoz bufetu je nerentabilní,“ uvedl Nešporek. Dodal – na základě svých informací – že školy, které provozovaly bufety prostřednictvím školních jídelen, tak je zavřely. Neměly totiž na provoz bufetů dost peněz.  

Ředitel zároveň upozorňoval, že většina rodičů je dnes velmi zaneprázdněná a nemá čas na přípravu svačiny. Děti jen ráno dostanou peníze s pokynem „Kup si něco v bufetu“. Je proto podle něho důležité, aby bufet ve škole existoval. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že ke změkčení vyhlášky došlo po jednání meziresortní skupiny, složené ze zástupců ministerstev zdravotnictví, školství, zemědělství, Státního zdravotního ústavu a Potravinářské komory. Podnět ke změně prý dalo ministerstvo školství. 

Zdůraznil, že nadále nejsou povoleny smažené nebo grilované potraviny, slazené či energetické nápoje. „Základní sortiment se výrazně nemění,“ doplnil ministr ke změnám. 

Náměstek ústředního školního inspektora Česká školní inspekce Ondřej Andrys uvedl, že polovina škol si provozuje bufety sama, u poloviny to mají na starosti externí subjekty. Nejčastějšími chybami objevenými kontrolami inspekce byla nabídka sladkých nápojů, energetických nápojů či cukrovinek, které tam neměly být.

„Žádné sankce tvrdšího charakteru jsme neudělovali, uložili jsme odstranit nedostatek“. Inspekce pak vždy následně kontrolovala, zda došlo k nápravě, dodal Andrys.