Babiš slíbil nepedagogickým pracovníkům ve školství přidat deset procent. Nejdřív od ledna

Babiš slíbil nepedagogickým pracovníkům ve školství přidat deset procent (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil po jednání se školskými odbory růst mezd nepedagogických pracovníků o deset procent. S předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem si na pátečním jednání potvrdili navýšení platů pro učitele o patnáct procent a pro nepedagogické pracovníky ve školství o deset procent. Reálné je podle premiéra Babiše navýšení od ledna příštího roku.

Předseda školských odborů Dobšík řekl, že nepedagogičtí pracovníci jsou dlouhodobě podhodnoceni a jsou na tom téměř nejhůře ze zástupců veřejného sektoru, na čemž se shodne i s ministrem školstvím Robertem Plagou (ANO). Ten uvedl, že platy nepedagogických pracovníků jsou bídné. Na pátečním jednání byl také přítomen. 

Původně měly platy nepedagogických pracovníků vzrůst o šest procent. To ale školské odbory odmítaly. Premiér Babiš v pátek přislíbil růst mezd nepedagogických pracovníků o deset procent od ledna příštího roku. Z letošního rozpočtu totiž nezbyde, aby se přidalo jak učitelům, tak i nepedagogickým pracovníkům, bude s tím ale počítat rozpočet pro příští rok.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka je „to na dobré cestě“, nebyl ale tak konkrétní jako premiér. Výsledkem jednání podle něj je, že nepedagogičtí pracovníci určitě dostanou přidáno o více než šest procent, nechtěl ale sdělit konkrétní čísla. 

Pro představu – polovina školníků vloni brala necelých 18,5 tisíce hrubého a polovina vedoucích školních jídelen nedosáhla ani na 24 tisíc korun.