Vláda chce do tří let tisíce nových učitelů. Ředitelé škol nevěřícně kroutí hlavou

Vláda chce na vyšší platy nalákat tisíce nových učitelů (zdroj: ČT24)

Návrh vládního nařízení k reformě financování regionálního školství počítá v průběhu tří let s navýšením počtu učitelů o několik tisíc. Kabinet doufá, že nové pedagogy přiláká na vyšší platy. Ředitelé škol to ale považují za nereálné. Sehnat učitele, zvláště na některé předměty, je už nyní prakticky nemožné.

Podle plánů ministerstva školství by mělo každý rok díky reformě přibýt deset procent učitelů. A to v případě, že by školy dokázaly odučit maximum hodin, které úřad pro vzdělávací obory stanoví.

Do roku 2020 by tak na školách mohlo učit až 166 tisíc nových pedagogů. Vysoké školy ale například loni sice opustilo 8460 absolventů pedagogiky, učitelství nebo sociální péče, do škol jich ovšem nastoupí jen zlomek.

Předpokládaný nárůst počtu učitelů
Zdroj: ČT24

Ministerstvo o potížích sehnat učitele ví. Spoléhá hlavně na to, že nové uchazeče přiláká nárůst průměrného platu – z dnešních zhruba 34 tisíc až na víc než 48 tisíc. „Premiér i ministryně financí potvrdili, že počítají s nárůstem pro ministerstvo školství pro příští rok řádově v objemu 30 miliard korun,“ uvedl náměstek ministra školství Václav Pícl.

Nápad jako z jiné sluneční soustavy

Ředitelé škol a zástupci pedagogických fakult ale optimismus ministerstva nesdílí. „Mně ten plán nepřijde reálný. Připadá mi to jako z jiné sluneční soustavy,“ poznamenal Václav Trojan z Centra školského managementu Pedagogické fakulty UK.

Předpoklad vývoje platů učitelů
Zdroj: ČT24

Pesimistický je i ředitel 2. ZŠ a MŠ Beroun Pavel Herold, který už rok marně hledá učitele matematiky a fyziky. „Když to sečtu, tak nás to už stálo asi 52 tisíc na inzerátech, ale učitel stále není,“ řekl ČT.

Za víc než čtvrt století už navíc od téměř dvaceti ministrů školství slyšel příliš nesplněných slibů. Nevěří proto, že platy narostou takovým tempem: „Až to učitelé uslyší, budou se smát. Myslím, že je to nereálné,“ dodal Herold.