Uber je zase vítaný v ulicích Londýna. Získal novou zkušební licenci

Alternativní taxislužba Uber uspěla s odvoláním proti ztrátě licence v Londýně. Britský soud udělil Uberu novou licenci na zkušební dobu 15 měsíců. Dospěl totiž k závěru, že firma provedla potřebné změny svých praktik.

Londýnský úřad zodpovědný za dopravní systém (TfL) se loni v září rozhodl neobnovit provozní licenci Uberu kvůli údajným bezpečnostním rizikům pro veřejnost. Londýnská licence Uberu vypršela na konci září, firma ale mohla do vyřešení odvolání pokračovat v provozu. 

Firma v rámci odvolacího řízení připustila, že loňské rozhodnutí TfL bylo správné. Dokázala však soud přesvědčit, že se její firemní kultura od té doby změnila.

  • Uber začal působit v Londýně v roce 2012. V současnosti má v hlavním městě Británie kolem 45 tisíc řidičů a 3,6 milionu zákazníků.

Uber v Londýně čelil útokům ze strany tradičních taxikářů, kteří poukazovali mimo jiné na nedodržování bezpečnostních pravidel. Firma se stala rovněž terčem kritiky ze strany odborů a zákonodárců.

Londýnský starosta Sadiq Khan teď zdůraznil, že rozhodnutí soudu neznamená, že Uber má nyní zcela volné pole působnosti. „Bez ohledu na to, jak jste velcí či silní, musíte hrát podle pravidel. Zvláště když je ve hře bezpečnost Londýňanů,“ uvedl. „Uber získal 15měsíční licenci pro provoz v Londýně. Ale s jasně stanovenými podmínkami, které bude TfL důsledně kontrolovat,“ dodal. Společnost Uber slíbila, že bude s TfL nadále spolupracovat, aby získala zpět jeho důvěru a rozptýlila jeho obavy.

Svaz licencovaných taxikářů LTDA označil rozhodnutí soudu za zklamání. „Soudní systém dnes zklamal Londýňany a nechal zvítězit agresivní nadnárodní korporaci,“ prohlásil generální tajemník LTDA Steve McNamara.

Protesty proti Uberu se nevyhnuly Česku. Firma se zavázala ke změnám

Kvůli odporu ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb čelí Uber regulačním a právním překážkám po celém světě. S problémy se potýká i v České republice, kde proti němu taxikáři opakovaně protestovali.

Na konci letošního dubna tak podepsali zástupci české vlády a Uberu memorandum, podle nějž musí řidiči této alternativní taxislužby splnit podmínky pro běžné taxikáře, včetně licence či zkoušky z místopisu. Společnost se zároveň zavázala ke zřízení živnostenského oprávnění a zavedení EET u svých služeb.

Tradiční taxislužby považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb, jako je Uber, nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.