V Pekingu začal autosalon. Škodovka představila vůz, který rozumí čínským povelům

Autosalon v Pekingu letos patří vozům SUV a novým technologiím. V hojném zastoupení tu jsou také vozy s karoserií sedan a liftback, jiné karosářské verze stojí spíše v pozadí. Řada prezentovaných vozidel nabízí alternativní pohony, velké množství z nich je ale ve fázi konceptu a na trhu se objeví až v následujících letech. Svou novinku, SUV Kamiq, představila v čínské metropoli česká Škoda Auto.

Na pekingském autosalonu se představuje více než 1200 vystavovatelů ze čtrnácti zemí světa. K vidění je přes tisíc vozidel. Autosalon se koná na výstavišti v osmi halách na celkové ploše zhruba 220 tisíc metrů čtverečních. Na akci by se mělo konat 105 světových premiér, třicet z toho se bude týkat asijského trhu, 64 premiér bude patřit konceptům.

Ve středu ráno zažilo premiéru SUV české automobilky Škoda, které nese jméno Kamiq. Světu se Kamiq představil v rámci tiskové konference vedení automobilky krátce po otevření bran autosalonu. Předpremiéru ale vůz měl již v pondělí na české ambasádě v Pekingu.

Na čínském trhu půjde už o třetí SUV v nabídce české automobilky. Kamiq bude mít benzinový motor o objemu 1,5 litru a výkonu 81 kW. Nabízet se bude pouze s šestistupňovou automatickou převodovkou. Oblibu SUV mezi zákazníky v Číně potvrzuje i fakt, že Škoda do konce roku představí další nové SUV. Čínští zákazníci si tak budou moci vybírat již ze čtyř SUV vozů českého výrobce.

Většina vozidel prezentovaných v Číně má právě automatickou převodovku, která je mezi čínskými řidiči velice oblíbená a rozšířená. Vsadil na ni také Ford, který do Pekingu přivezl zcela novou generaci Focusu. Kromě něj je k vidění také model Transit, Ecosport nebo Mondeo.

Velké značky představily nové elektromobily

Dvě nová SUV ve středu představilo i BMW. Konkrétně jde o model X3 a koncept iX3, který bude jezdit na čistě elektrický pohon. Vůz přišel o tradiční vzhled přední masky, takzvané ledvinky jsou totiž spojené do jednolitého tvaru. Nový elektromobil se má na trhu objevit v roce 2020, vyrábět se bude v továrně v Číně.

Nové SUV nechybí ani u Volkswagenu, který do Pekingu přivezl nový model Touareg. Pozadu nezůstává ani Volvo, jež tady prezentuje model XC40 a XC60. SUV do Pekingu přivezla také automobilka Tesla, návštěvníci si mohou prohlédnout Model X, ale i Model S. Poprvé je na pekingském autosalonu zastoupena také automobilka Alfa Romeo, která bude podle dostupných informací rovněž prezentovat nové SUV.

Škodovka, která rozumí čínsky

Kromě alternativních pohonů se automobilky zaměřují i na další inovativní technologie. Například Škoda ve svém modelu Kamiq nabízí hlasové ovládání na bázi umělé inteligence. Software rozumí regionálním čínským dialektům a je dokonce schopen se automaticky naučit individuální a lokální výslovnost.

Mezi další technologie pak patří například aplikace, která na základě registrační značky dokáže řidiče informovat, do jakých částí města má jeho vůz aktuálně přístup, případně zobrazí dopravní informace v reálném čase, informace o počasí nebo informace o zajímavých místech. Chtěná je také například možnost konektivity se sociálními sítěmi.

Kromě světových automobilek prezentují nová vozidla lokální čínské firmy… a i ty se zaměřují především na vozy SUV. Ani čínské automobilky nezaostávají za vývojem alternativních pohonů. Například firma Hybrid Kinetic Group prezentuje v Pekingu hned tři vozy s alternativním pohonem.