Škoda v Číně vsází na SUV. Do konce roku má k novému Kamiqu přibýt ještě jeden model

Nové městské SUV automobilky Škoda Auto určené pouze pro čínský trh ponese název Kamiq. Vůz byl slavnostně představen na českém velvyslanectví v Pekingu. Do konce letošního roku pak automobilka představí ještě další SUV určené pro Čínu. Tamní zákazníci tak budou mít k dispozici na výběr ze čtyř vozů SUV.

Nyní si mohou Číňané vybrat z modelů Kodiaq a Karoq, které jsou k dispozici i v Evropě, ale brzy získají širší výběr. Automobilka chce dosáhnout toho, aby v budoucnosti tvořily SUV vozy 60 procent prodejů Škody Auto v Číně. Novinářům to řekl člen představenstva automobilky Alain Favey. Česká automobilka také plánuje do dvou let zdvojnásobit celkové dodávky zákazníkům v Číně na 600 tisíc vozů ročně.

Firma SUV vyvíjí podle přání zdejších zákazníků ve smyslu „made in China for China“. Vozidla jsou tak speciálně uzpůsobená požadavkům a přáním čínských zákazníků.

Čínský trh je podle Alana Faveye typický poptávkou po velkých a prostorných vozech, právě proto se Škoda zaměřuje na modely SUV. „V Číně je také velmi důležitý design aut, více než na jiných trzích,“ řekl Favey.

Kamiq bude vybaven hlasovým ovládáním, které zvládne čínské dialekty

Kamiq se veřejnosti poprvé představí 25. dubna na autosalonu Auto China 2018 v Pekingu. Vůz bude mít benzinový motor o objemu 1,5 litru a výkonu 81 kW. Na délku měří vůz 4,39 metru, široký je 1,78 metru a má výšku 1,59 metru. Rozvor pak činí 2,61 metru. Nové SUV se bude nabízet pouze s šestistupňovou automatickou převodovku.

SUV Kamiq má charakteristickou masku chladiče s vertikálními zdvojenými žebry. Tvary světlometů s krystalickými prvky plynule přecházejí do masky chladiče, což modelu Kamiq dodává podle Škody robustní vzhled. Sportovní tvar pak podtrhuje ostře řezaná linie na bocích vozu. Zadní světla zasahují hluboko do boků vozu, díky čemuž ho činí opticky širším.

Nové městské SUV automobilky Škoda Auto Kamiq
Zdroj: Jaroslav Beneš/ČTK

Cílovou skupinou modelu Kamiq jsou podle automobilky mladí zákazníci žijící ve městech, kteří se svého digitálního životního stylu nechtějí vzdát ani při jízdě autem. Škoda Kamiq je proto vybavena nově vyvinutým inteligentním systémem konektivity.

Jednou z technologických předností systému je hlasové ovládání od firmy iFlytek, která podle Škoda Auto patří k předním asijským dodavatelům hlasového ovládání na bázi umělé inteligence. Software rozumí regionálním čínským dialektům, a je dokonce schopen se automaticky naučit individuální a lokální výslovnost.

Interiér modelu Kamiq
Zdroj: Jaroslav Beneš/ČTK

Škoda loni dodala celosvětově 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství. Dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává celosvětově více než 35 tisíc pracovníků a je aktivní na více než 100 trzích.