Škoda zpevnila pozici nejvýdělečnější české firmy. Provozní zisk překonal 40 miliard

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce vzrostl o 34,6 procenta na 1,6 miliardy eur (40,7 miliardy korun). Oznámil to mateřský koncern Volkswagen. Tržby se zvýšily o 20,8 procenta na 16,6 miliardy eur.

Škoda Auto již dříve uvedla, že loni dodala svým zákazníkům rekordních 1 200 500 aut, což je o 6,6 procenta více než v roce 2016. Odbyt tak překročil milionovou hranici počtvrté v řadě.

Škoda Auto ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

Předseda představenstva Škody Bernhard Maier minulý týden uvedl, že automobilka plánuje vytvořit v Mladé Boleslavi kolem 3000 nových pracovních míst, pokud se dohodne s odboráři na zavedení 18směnného provozu.

Do konce roku 2020 chce Škoda uvést 19 nových modelů, mezi nimi bude pět aut na elektrický pohon. Jádro výroby technologií pro elektromobily bude podle Maiera v České republice.

Společnost Škoda Auto dlouhodobě drží první místo v českém žebříčku firem s nejvyššími tržbami (TOP 100). V roce 2016 také přispěla nejvíce do státního rozpočtu, když na dani z příjmů odvedla přes šest miliard korun. 

  • 1. Škoda Auto                                      6,1
  • 2. Skupina ČEZ                                     5,3
  • 3. Skupina České spořitelny           4,1
  • 4. Skupina ČSOB                                 2,5
  • 5. Komerční banka                             2,0
  • Poznámka: V celkovém žebříčku nejsou uvedeny společnosti, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nesouhlasily se zveřejněním. V první pětici šlo o jednu firmu, která by jinak skončila na čtvrtém místě. Zaokrouhleno.
  • Zdroj: Finanční správa