Investiční skupina J&T: Vstup čínské CEFC je nepřijatelný, pokud nevysvětlí zprávy o stíhání šéfa

Události ČT: Dlouho připravovaný vstup investiční skupiny CEFC do J&T je v ohrožení (zdroj: ČT24)

Pokud čínská investiční skupina CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T Finance Group nepřijatelné, uvedlo vedení slovenské finanční skupiny, pod kterou patří mimo jiné česká J&T Banka. CEFC pokládá požadavek J&T za oprávněný, uvedla pro ČTK.

„Skupina J&T Finance Group SE v uplynulém týdnu požádala hlavní představitele čínské skupiny CEFC o jasné oficiální stanovisko k informacím, které byly v posledních týdnech publikovány v domácích i zahraničních médiích. Pokud CEFC uspokojivě nevyvrátí zprávy o zásadních ekonomických problémech skupiny a jasně nevysvětlí důvody údajného stíhání jejího vrcholového představitele, je dokončení dlouho připravované transakce vstupu do J&T Finance Group nepřijatelné,“ uvedla společnost.

„Očekávání J&T FG považujeme za zcela legitimní, ale nebudeme s našimi partnery komunikovat cestou sdělovacích prostředků,“ reagovala nyní CEFC Group (Europe) Company.

Není to jediný podobný případ. Čeští vlastníci aerolinek Travel Service chtějí odkoupit zhruba poloviční podíl, který už CEFC ve firmě drží.

Předminulý týden se objevila informace, že předseda představenstva CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Společnost CEFC už na začátku března prohlásila, že zprávy o zatčení předsedy představenstva se nezakládají na pravdě. Server Neovlivní.cz v pondělí napsal, že zatčení Jie Ťien-minga potvrdili podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně.  

Agentura Reuters v pondělí uvedla, že CEFC China Energy si v poslední době byla ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně. Takový postup podle Reuters odráží problémy podniku s hotovostí.

  • J&T Finance Group je původem slovenská finanční skupina, kterou založili počátkem roku 1994 Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč.
  • „Hlavním předmětem činnosti skupiny J&T je majetková účast na jiných společnostech, správa těchto účastí a financování společností. Portfolio společností je rozděleno do oblastí bankovnictví, správy majetku a principal investments,“ uvádí společnost na svých stránkách.
  • Do skupiny patří například J&T Banka nebo Poštová banka.
  • Skupina podniká zejména v Česku, na Slovensku a také v Ruské federaci.
  • Podle výroční zprávy společnosti z roku 2016 patří po 45,05 procenta akcií zakladatelům společnosti Jakabovičovi a Tkáčovi. Čínské CEFC nyní patří 9,9 procenta.

Zatčení šéfa CEFC zatím firma ani úřady nepotvrdily

Předseda představenstva CEFC China Energy a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming byl v Číně podle serveru Neovlivni.cz zatčen v polovině února. Web se odvolává na informace od podnikatelů a státních úředníků, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. Firma ani čínské úřady dosud zatčení nepotvrdily.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga také jmenoval svým zvláštním poradcem. Tím stále zůstává, sdělil serveru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK

Podle Neovlivní.cz byl čínský podnikatel zatčen demonstrativně 16. února, kdy Čína slavila příchod nového roku. „Ten den nebyl vybraný náhodně. Šlo o demonstraci, že Jie Ťien-ming nemůže počítat s žádnou přízní prezidenta,“ citoval server podnikatele, který pozadí potíží CEFC zjišťoval přímo v Číně. 

Do Číny se vydali zástupci českých firem i pracovníci bezpečnostních úřadů, aby zjistili podrobnosti o zatčení Jie Ťien-minga. „Informaci, že byl zadržen, nám potvrdily přímo místní úřady. Bohužel, tak jak je v podobných případech obvyklé, neřekly, zda a případně kdy bude propuštěn. Je to v Číně celkem běžný postup, když stát zasáhne proti nějaké ekonomické skupině,“ řekl Neovlivní.cz český státní úředník.

Neumím si představit, že by taková situace negativně nepoznamenala jakoukoli dceřinou společnost CEFC. Určitě to nemusí znamenat konec CEFC, ale reputační újma by v takovém případě byla značná a každý čínský i zahraniční subjekt by si dvakrát rozmyslel, zda půjde do byznysu se společností, jejíž klíčový muž se ocitl v nemilosti čínského režimu.
Lukáš Kovanda
analytik společnosti Cyrrus

Zeman, který je velkým příznivcem hospodářské spolupráce s Čínou, v roce 2015 jmenoval Jie Ťien-minga svým ekonomickým poradcem. Z postu ho dosud neodvolal. „Čekáme, až budou k dispozici jednoznačné a nezpochybnitelné informace,“ zdůvodnil v neděli postup Ovčáček. Zeman o zadržení Jie Ťien-minga již mluvil s čínskou velvyslankyní.

Za získání poloviny J&T měla čínská firma zaplatit 25 miliard korun

Dceřiná firma CEFC Group (Europe) Company původně ve finanční skupině J&T Finance Group  držela desetiprocentní podíl, předloni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Měla za ni zaplatit 980 milionů eur (25 miliard korun). Česká národní banka podle serveru Echo24.cz na přelomu roku odmítla vydat souhlas s tím, aby CEFC získala padesátiprocentní podíl. Podle ČNB mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz. Rozhodnutí ale není konečné a CEFC se proti němu odvolala.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

V Česku CEFC Group (Europe) Company koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo v cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur.