Šéf představenstva čínské CEFC, který patří k Zemanovým poradcům, je údajně vyšetřován

Šéf představenstva čínské skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming, který je čestným členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je prý vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s touto záležitostí. Podle Financial Times byl dokonce zadržen.

Jie Ťien-ming byl podle agentury Reuters letos předvolán k výslechu. Její zdroj ale nesdělil, zda vyšetřování nadále pokračuje, ani podrobnosti o povaze podezření. Společnost CEFC na žádost o komentář nereagovala.

Hongkongský deník South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února.

Události: Vyšetřování šéfa čínské investiční společnosti CEFC (zdroj: ČT24)

Čínská vláda v posledních měsících upevnila kontrolu nad velkými soukromými konglomeráty v zemi. Minulý týden vláda v Pekingu převzala kontrolu nad pojišťovnou Anbang Insurance Group, jejíž předseda správní rady a hlavní akcionář Wu Siao-chuej je soudně stíhán kvůli hospodářským trestným činům.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí. 

Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil v roce 2002 právě Jie Ťien-ming. Zeman v září 2015 přiblížil, že Jie Ťien-minga jmenoval svým honorárním poradcem pro oblast česko-čínské ekonomické spolupráce.

Po zveřejnění zprávy o vyšetřování Jie Ťien-minga akcie firmy CEFC oslabily.

Agentura Reuters upozornila, že vzhledem k dluhům CEFC a nedostatečné transparentnosti ohledně vlastnictví a financování firmy přistupují mezinárodní banky k tomuto čínskému konglomerátu s opatrností.

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK

USA loni zadržely kvůli korupci šéfa čínské nadace CEFC

Loni padlo také podezření na šéfa nevládního výboru China Energy Fund Committee (CEFC) Patricka Ho Čch'-pchinga, a to v případu uplácení afrických představitelů. Výbor CEFC je označován za nadaci soukromé firmy CEFC China Energy, která ho také plně financuje.

Konglomerát CEFC China Energy ale ostře odmítl, že by byl jakkoli zapleten do případu, zdůraznil tehdy, že „provádí obchodní aktivity v přísném souladu se zákony“ a že „jakékoli aktivity, které jsou v rozporu se zákony a disciplínou, jsou firmou přísně zakázány“.

Web týdeníku Respekt později upozornil, že při korumpování afrických politiků se Patrick Ho Čch'-pching chlubil úspěchy firmy v České republice, mezi ně zařadil i údajné získání zakázky na výstavbu jaderné elektrárny na jejím území. Respekt vycházel z obžalovacího spisu umístěného na stránkách amerického ministerstva spravedlnosti.

Mezinárodní pozornost si CEFC vysloužila i loňskou dohodou o odkoupení čtrnáctiprocentního podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Většinovým vlastníkem v Rosněfti je ruský stát.

CEFC nakupovala firmy v Česku. Patří jí i fotbalová Slavia

Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si společnost CEFC vybrala Českou republiku. Od září 2015 zde také uskutečnila řadu investic, mezi nimiž dominují kapitálové vstupy do J&T Finance Group, strojírenské společnosti ŽĎAS, letecké společnosti Travel Service, společnosti Pivovary Lobkowicz Group nebo internetové cestovní agentury Invia.cz. 

Byznys ČT24: Jak rizikové jsou čínské peníze v Česku pohledem tří českých ekonomů (zdroj: ČT24)

Je také majoritním vlastníkem českého fotbalového klubu SK Slavia Praha, stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Koupila pražský administrativní komplex Florentinum a zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina. Posledním velkým nákupem byl  menšinový podíl v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Přestože získání polovičního podílu v investiční skupině J&T Finance Group schválil jak antimonopolní úřad, tak Evropská centrální banka, počátkem letošního roku Česká národní banka tento krok zarazila, protože má pochybnosti o původu čínských peněz. CEFC se proti rozhodnutí tuzemské centrální banky odvolala.

CEFC také majetkově vstoupila v září 2015 do společností Médea a Empresa Media, která vlastní mimo jiné TV Barrandov a časopis Týden. V obou společnostech měli Číňané minoritní podíl. Nakonec ale CEFC uplatnila své právo na vrácení akcionářského podílu původnímu majiteli Jaromíru Soukupovi. Odchod dokončila v září loňského roku. Na řízení obou firem se CEFC ale nepodílela už od poloviny loňského března, kdy její zástupci odešli z orgánů společností.

Server iRozhlas pak ve středu napsal, že se v minulých dnech objevila bankovní zástava na slávistický fotbalový stadion Eden, budovu bývalé Živnobanky nebo hotel Le Palais Art Hotel Prague, které patří CEFC. Podle informací Radiožurnálu bankovní skupina J&T nemovitosti zablokovala kvůli obří půjčce, kterou si čínská společnosti v Česku vzala.

Podle CEFC jde ale o tendenční reportáž. „Úvěr, který aktuálně CEFC získala, je krátkodobý a odpovídá méně než čtvrtině majetku, který v České republice má. Zadluženost CEFC je jedna z nejnižších mezi ostatními srovnatelnými investičními skupinami v Česku,“ uvedla na svých stránkách společnost.