Čínská CEFC kupuje podíl v největší ruské ropné společnosti Rosněfť

Čínský konglomerát CEFC koupí zhruba čtrnáctiprocentní podíl v největší ruské ropné společnosti Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Oznámila to firma CEFC, která působí rovněž v České republice. Podíl získá od komoditní společnosti Glencore a katarského státního investičního fondu.

Transakce, která je jednou z největších čínských investic v Rusku, posílí energetickou spolupráci mezi Moskvou a Pekingem, napsala agentura Reuters.

Dohodu o prodeji podílu ještě musejí schválit regulační úřady. Většinovým vlastníkem Rosněfti i nadále zůstane ruský stát. Generálním ředitelem Rosněfti je Igor Sečin, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, upozorňuje agentura AP.

Ruská vláda koncem loňského roku společnostem Glencore a QIA za více než deset miliard dolarů prodala podíl 19,5 procenta v Rosněfti. Po dokončení transakce s CEFC zůstane firmě Glencore v Rosněfti podíl 0,5 procenta, zatímco QIA si ponechá podíl 4,7 procenta.

Vůdce liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij loni v prosinci ruskou vládu obvinil, že tehdejší prodej podílu v Rosněfti narychlo zaranžovala, aby získala finance pro loňský rozpočet. Firmy Glencore a QIA podle něj měly za úkol držet podíly, dokud se nepodaří najít finálního kupce.

Politický význam prodeje téměř pětinového podílu v Rosněfti byl podle agentury Bloomberg demonstrován letos v dubnu, kdy od Putina obdrželi státní vyznamenání šéfové společností Glencore a QIA i bankéři, kteří se na loňské transakci podíleli.

Sečin nyní uvedl, že firmy Glencore a QIA prodávají čínskému podniku tu část podílu, kterou financovaly pomocí půjček, a ponechávají si pouze ty akcie, za které zaplatily vlastní hotovostí. Přivítal rovněž, že nový investor Rosněfti pochází právě z Číny.

Prohloubení vztahů Ruska a Číny

Moskva se snaží prohloubit své vztahy s Čínou poté, co západní země uvalily na Rusko sankce kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Rusko patří mezi přední dodavatele ropy na čínský trh, kde soupeří se Saúdskou Arábií, která je největším exportérem ropy na světě.

Nedávno Rosněfť podepsala smlouvu s CEFC China Energy o zvýšení přímých dodávek ruské ropy do Číny. Společnosti se také dohodly na společném výzkumu na Sibiři a že budou spolupracovat v rafinérské a petrochemické oblasti a v obchodování s ropou a ropnými produkty.

CEFC se ale obrací i dál do Evropy. Jako sídlo svých evropských aktivit si vybrala Českou republiku, kde nyní zaměstnává přes čtyři tisíce lidí. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slávie. Vstup do mediální společnosti Empresa Media ale nakonec nevyšel.