Číňané opustili Soukupovu mediální říši, do které patří televize Barrandov nebo časopis Týden

Čínská společnost CEFC dokončila odchod z majetkové struktury společností Empresa Media a Médea. Vydavatelství Empresa Media vlastní mimo jiné TV Barrandov a časopis Týden. Ve středu uplatnila své právo na vrácení akcionářského podílu původnímu majiteli Jaromírovi Soukupovi, řekl mluvčí CEFC Pavel Bednář. Na řízení obou firem se CEFC China nepodílí od poloviny března 2017, kdy její zástupci odešli z orgánů společností.

CEFC do společností Empresa Media a Médea majetkově vstoupila v září 2015. Smlouvy byly podepsány v Šanghaji při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně. CEFC získala v obou společnostech minoritní podíl.

Loni v červenci se stal místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík místopředsedou představenstva Empresa Media, aby zastupoval menšinového vlastníka.

Letos v únoru web Hlídací pes uvedl, že CEFC končí s mediálním domem spolupráci. Podle informací serveru složil Tvrdík funkci, čímž se naplňovala klauzule, která oběma stranám dávala možnost do konce března 2017 zažádat o získání akcií zpět – respektive stáhnout svou investici.

  • Empresa Media je jedním z největších mediálních koncernů v Česku. Vlastní TV Barrandov, která vedle hlavního kanálu zahrnuje Kino Barrandov, Barrandov Plus a Family Barrandov. Z tištěné produkce pod Empresa Media spadají časopisy Týden, Instinkt, Sedmička, měsíčník Interview, dále tituly pro mládež Popcorn a Top Dívky, odborný časopis MarketingSalesMedia nebo dětský časopis Animáček.
  • Médea Group je sdružením firem, které poskytují kompletní servis v oblasti marketingové a mediální komunikace.
  • Tržby Médea Group a vydavatelství Empresa Media v roce 2014 dosáhly celkem 4,8 miliardy korun. V roce 2015 obrat činil 5,489 miliardy korun. Nejziskovější částí byla Médea, která vykázala provozní zisk (EBITDA) 127,1 milionu korun. Skupina Empresa
    Media naopak skončila v provozní ztrátě 14,4 milionu korun.
  • V čele obou společností stojí podnikatel Jaromír Soukup. Agentura Médea Group často pracuje i pro politické strany. Soukup se začal výrazně angažovat před volbami v roce 2006, kdy podporu jeho agentury získala Strana zelených. Soukup podle médií léta spolupracoval s tehdejším šéfem SZ Martinem Bursíkem. V dubnu 2007 se Soukup stal náměstkem ministryně školství Dany Kuchtové a v září stejného roku i s ní z ministerstva odešel.
  • Během působení na ministerstvu se Soukup rozkmotřil s Bursíkem, v politice se ale nepřestal angažovat. Mimo jiné podporoval Bursíkovy vnitrostranické oponenty; například Olgu Zubovou, jednu z poslankyň SZ, která se v březnu 2009 podílela na předčasném konci vlády Mirka Topolánka (ODS). Soukup poté financoval její Demokratickou stranu zelených (byl dokonce místopředsedou strany) ve volbách do Evropského parlamentu i před nakonec zrušenými předčasnými volbami do sněmovny v roce 2009.
  • Před volbami v roce 2010 agentura Médea mimo jiné spolupracovala s ČSSD a zajišťovala nákup inzertního prostoru pro Věci veřejné.

CEFC kupovala podíly ve fotbalovém klubu i pivovaru

Společnost CEFC v Česku v posledních letech nakupovala. Získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, podíl v letecké společnosti Travel Service nebo investovala do realit. Největší čínskou investicí na realitním trhu byla administrativní budova Florentinum v centru Prahy - CEFC za ni zaplatila přes 7 miliard korun.

Antimonopolní úřad nedávno schválil změnu ve finanční skupině J&T Finance Group (JTFG), kterou bude nově ovládat CEFC spolu s podnikateli Jozefem Tkáčem a Ivanem Jakabovičem. CEFC původně ve finanční skupině J&T Finance Group držela desetiprocentní podíl, loni v březnu se obě strany dohodly, že získá polovinu. Celkem měla zaplatit za poloviční podíl v JTFG 980 milionů eur (26,3 miliardy korun).

CEFC China Energy Company Limited působí především ve financích, energetice a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.