CEFC „slavnostně prohlašuje“, že funguje normálně. Média naopak uvádějí, že ji převzal stát

Čínská společnost CEFC, která působí i v Česku, vydala v pátek prohlášení, že informace o vyšetřování předsedy představenstva Jie Ťien-minga se nezakládají na faktech. Vzápětí však přišla média se zprávou, že vedení a provoz CEFC převzala státní agentura. Firma tvrdí, že o tom neví.

Agentura Reuters s odkazem na hongkongský deník South China Morning Post uvedla, že řízení firmy a provoz CEFC China Energy převzala Shanghai Guosheng Group, investiční agentura kontrolovaná šanghajskou samosprávou. Mluvčí CEFC nicméně tvrdí, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

„Shanghai Guosheng Group je respektovaná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupracovat, podobně jako s jinými stejně prestižními partnery. Můžeme však kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí právoplatně zvolené orgány společnosti,“ sdělila čínská firma ČTK.

  • Shanghai Guosheng Group založila v roce 2007 šanghajská vláda. Podíly drží v řadě státních firem, včetně státního výrobce letadel Commercial Aircraft Corp of China (COMAC). Podle svého webu se mimo jiné „aktivně podílí na reorganizaci a úpravě“ státního majetku a podniků.

Některá média ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že šéf podniku CEFC Jie Ťien-minga je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Právě South China Morning Post s odvoláním na čtyři informované zdroje dokonce napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února. Podle zdrojů čínského finančního magazínu Caixin byl předvolán k výslechu. 

Když se ve čtvrtek objevily zprávy ohledně vyšetřování, CEFC je nekomentovala. Až později podnik na svém webu zveřejnil prohlášení, podle něhož společnost funguje normálně. 

„Zaznamenali jsme ten nezodpovědný článek… Slavnostně zde prohlašujeme: nezakládá se na faktech,“ citovala prohlášení firmy agentura AFP. CEFC zároveň dodala, že informace o svém vyšetřování sám Jie nepotvrdil.

Šéf CEFC zároveň působí jako čestný poradce českého prezidenta Miloše Zemana. Ten v září 2015 uvedl, že Jie Ťien-minga jmenoval svým honorárním poradcem pro oblast česko-čínské ekonomické spolupráce.

Po zveřejnění zprávy o vyšetřování akcie firmy oslabily a jejich pokles pokračoval i dnes. Kvůli masivnímu rozprodávání dluhopisů společnosti v celkové hodnotě 14 miliard jüanů (46 miliard korun) bylo až do odvolání zastaveno jejich obchodování.

Čínská ratingová agentura China Lianhe Credit Rating v pátek navíc snížila rating dlouhodobých závazků společnosti CEFC Shanghai International na druhý nejvyšší stupeň AA+ z dosavadní nejvyšší známky AAA. Rating tedy nadále zůstává v investičním pásmu.

Hongkongský list připomíná, že čínská vláda se od dubna loňského roku začala intenzivně zajímat o silně zadlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice. Na konci února vláda převzala kontrolu nad společností Anbang Insurance Group, jedním z největších pojišťovacích konglomerátů v zemi. Její šéf Wu Siao-chuej byl zatčen loni v červnu.

Pozornosti čínských regulátorů neunikl ani konglomerát Dalian Wanda Group, který působí v několika oblastech od realit po zábavu a jeho majitelem je miliardář Wang Ťien-lin. Od loňského léta mu velké banky nesmějí půjčovat peníze.

Všechny se donedávna hřály na výsluní a vláda je vybízela k investicím v zahraničí. To se teď mění. „Je třeba předcházet finančním rizikům. Zahraniční investice pomáhají firmám expandovat, ale nahodilé projekty vedou k odlivu kapitálu,“ řekl zpravodajce ČT v Číně Barboře Šámalové Paj Ming z čínského ministerstva obchodu.

Jedna z největších čínských firem s jedním z „nejtajemnějších boháčů“

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává téměř 30 tisíc lidí. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil v roce 2002 právě Jie Ťien-ming. Podle čínských investigativních novinářů patří k „nejtajemnějším čínským boháčům“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si společnost CEFC vybrala právě Českou republiku. Od září 2015 zde také uskutečnila řadu investic, mezi nimiž dominují kapitálové vstupy do J&T Finance Group, strojírenské společnosti ŽĎAS, letecké společnosti Travel Service, společnosti Pivovary Lobkowicz Group nebo internetové cestovní agentury Invia.cz.

Je také majoritním vlastníkem českého fotbalového klubu SK Slavia Praha, stadionu v Edenu či dvou pražských hotelů Mandarin Oriental Prague a Le Palais Art Hotel Prague a historické budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. Centrální banka ale zatím nepovolila získání polovičního podílu ve finanční skupině J &T.