Inflace prudce zrychluje. Růst cen táhnou potraviny, máslo zdražilo oproti loňsku o polovinu

Ceny v Česku dál rostou - v říjnu o 2,9 procenta (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta, inflace tak vyšplhala na pětileté maximum. Vliv měly na prvním místě ceny potravin, především zelenina, ovoce a vejce. Právě ceny zeleniny přešly z cenového poklesu v růst o 10,4 procenta. Nejvýraznější nárůst ale stále vykazuje máslo, v říjnu bylo meziročně dražší o 50,7 procenta. Podle analytiků však už další výrazné zdražování nepřijde, inflace tak pravděpodobně dosáhla vrcholu.

Na meziroční růst inflace měly v říjnu opět největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů. Ceny zeleniny například přestaly klesat a v říjnu vykázaly růst o 10,4 procenta, v dalším zdražování pak pokračovalo ovoce, a to o 8,2 procenta.

Ostře sledované jsou ceny mléčných výrobků, kterým stále vévodí nárůst ceny másla. V říjnu bylo meziročně dražší o 50,7 procenta. Mléko vzrostlo o 11,4 procenta, sýry o 12,7 procenta a jogurty o 13,1 procenta.

Meziroční změny v cenách v říjnu 2017
Zdroj: ČSÚ

Velký vliv na inflaci pak měla i oblast bydlení. Ceny čistého nájemného se zvýšily o 2,9 %, vodného o 1,2 procenta, stočného o 0,4 procenta, elektřiny o 0,3 procenta. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v pohostinství, kde byly vyšší ceny stravovacích služeb o 7,2 procenta a ceny ubytovacích služeb o 1,7 procenta.

V dalších měsících ekonomové čekají, že inflace přibrzdí

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové inflace v Česku dosáhla vrcholu. „Ceny potravin, které byly směrem nahoru hnány především rostoucími cenami mléčných a živočišných výrobků, by se měly v následujících měsících stabilizovat. Ceny pohonných hmot budou v příštím roce díky nižším cenám ropy a silnějšímu kurzu koruny vůči dolaru růst cenové hladiny dokonce brzdit,“ uvedla.

Inflace prudce zrychluje (zdroj: ČT24)

Podobně zní i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „V následujících měsících by měla meziroční inflace opět mírně zpomalit. Bude za tím stát efekt vyšší srovnávací základny, jelikož ceny začaly zrychlovat kvůli vyšším cenám potravin a cenám v restauracích právě od listopadu minulého roku,“ přiblížil. Myslí si však, že ceny pohonných hmot porostou, a to bude zpomalení meziroční dynamiky cen brzdit.

Role cen na čerpacích stanicích je nejasná. I hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč totiž zastává názor, že ceny pohonných hmot by měly působit ve směru zmírnění inflace. „Silnější koruna také obecně působí ve směru slabšího růstu cen dovozů, což by se postupně mělo projevit i ve zklidnění jádrové inflace,“ řekl.

„Čekáme zpomalení růstu inflace kolem 2,5 procenta meziročně,“ zmínil hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel s tím, že v roce 2018 by měla zpomalovat blíže k dvěma procentům.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se inflace ke dvou procentům, tedy na cílovou hodnotu České národní banky, dostane ve druhé půli roku 2018. „Za celý letošní rok vykáže inflace v průměru hodnotu 2,5 procenta,“ řekl.

Říjnová inflace byla v souladu s očekáváním ČNB

Jáč pak nečeká, že by zveřejněná statistika inflace měla mít dopad na rozhodování bankovní rady ohledně vývoje úrokových sazeb v nejbližším období. Centrální banka zvýšila sazbu naposledy minulý týden o čtvrt procentního bodu.

Ekonom Šindel: Prosincový nárůst sazeb se mi nezdá pravděpodobný (zdroj: ČT24)

„Jako nejpravděpodobnější zůstává scénář, v němž další zvýšení přijde na zasedání bankovní rady na počátku února 2018, tedy na prvním měnově-politickém zasedání v novém roce,“ podotkl.

Až v příštím roce čeká růst sazeb také Kovanda. „Čím mírnější bude posilování koruny vůči euru, tím rychleji bude ČNB v roce 2018 zvyšovat sazby. Očekáváme, že je během roku zvýší celkem třikrát,“ doplnil.

Kurz koruny
Zdroj: ČT24

Přímo z ČNB zní, že říjnová meziroční inflace byla v souladu s jejich aktuální prognózou. „Celkové inflační tlaky v současnosti kulminují, přičemž odrážejí zrychlující mzdovou dynamiku v podmínkách robustního růstu domácí ekonomiky,“ uvedl ředitel měnové sekce Tomáš Holub.

Vydáno pod