Ceny benzinu a nafty poskočily vzhůru. Nejvíc zaplatí řidiči v Praze a na Vysočině

Pohonné hmoty zdražily v Česku v uplynulém týdnu o dvě desítky haléřů. Cena benzinu Natural 95 stoupla o 22 haléřů na 30,48 koruny za litr a cena nafty o 21 haléřů na 29,52 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS. Zdražování tak zrychlilo po minulých týdnech, kdy ceny stagnovaly nebo rostly jen o jednotky haléřů.

Z jednotlivých regionů mají nejvyšší průměrné ceny paliv stejně jako před týdnem Praha a Vysočina. Praha má z celého Česka nejdražší benzin, řidiči koupí ve městě litr v průměru za 31,08 koruny. Vysočina má zase nejdražší naftu s 30,25 koruny za litr.

Benzin se dostal kromě Prahy nad 31 korun už právě jen na Vysočině, kde stojí 31,02 koruny. Nafta stojí přes 30 korun kromě Vysočiny také v Praze, kde přijde na 30,19 koruny, a v Plzeňském kraji, kde stojí 30,09 koruny.

Nejlevnější je naopak benzin v Ústeckém kraji a nafta v Královéhradeckém kraji. Litr Naturalu 95 koupí motoristé v Ústeckém kraji za 30,02 koruny a litr nafty v Královéhradeckém kraji za 29,05 koruny.

Otázka vývoje ropy

Podle analytiků bude růst cen u tuzemských čerpacích stanic pokračovat i v nejbližších týdnech. „Ceny pohonných hmot by měly v nejbližších dvou týdnech mírně růst. Poté mohou začít klesat, pokud se nevyhrotí situace na Blízkém východě,“ řekl ČTK hlavní analytik BH Securities Martin Vlček.

Ceny paliva totiž ovlivňuje cena ropy a v současnosti panuje napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem, což jsou přední členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), zároveň Saúdskou Arábií o víkendu otřásl protikorupční zátah, v rámci něhož byli pozatýkáni princové, současní i bývalí ministři a vlivní podnikatelé.

Ohledně vývoje cen pohonných hmot je pak méně optimistický analytik Finlord Boris Tomčiak. „V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot až o 20 haléřů na litr. Cena ropy Brent vyskočila nad 62 dolarů za barel a je možné, že v listopadu bude atakovat i více než 65 dolarů za barel,“ uvedl.

Podle Tomčiaka ropa zdražuje především kvůli informacím, že na listopadovém zasedání kartelu OPEC se s největší pravděpodobností schválí prodloužení limitu na její těžbu, který odsouhlasila před rokem a se kterým se nyní počítá jenom do března příštího roku.