Rijád považuje vyzbrojování šíitů v Jemenu za agresi proti sobě

Íránské vyzbrojování jemenských povstalců raketami považuje Saúdská Arábie za přímou vojenskou hrozbu. Za sobotním útokem na letiště v Rijádu podle ní stojí šíité, kteří bojují v Jemenu proti tamní vládě, a které vyzbrojuje Írán. Ten obvinění odmítá.

Saúdskoarabský ministr zahraniční Ádil Džubajr v pondělí řekl, že raketu z území ovládaného Húsíji vypálili bojovníci libanonského Hizballáhu, což je šíitská organizace podporovaná rovněž Íránem.

„Byla to íránská raketa vypálená Hizballáhem z jemenského území okupovaného Húsíji,“ řekl ministr. Podle něj šlo o raketu, která byla vyrobena v Íránu, rozmontována a propašována do Jemenu, kde ji členové íránských revolučních gard a libanonského Hizballáhu smontovali.

Írán odmítá, aby byl s raketovým útokem spojován. Obviňování ze strany Rijádu i Washingtonu považuje za „provokaci a pomluvu“.

Pentagon i Trump ocenili počínání Saúdské Arábie

Saúdský princ Muhammad v telefonátu s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem prohlásil, že raketové dodávky pro hnutí Húsíů lze považovat za „válečný čin“ proti Saúdské Arábii.

Saúdská Arábie do bojů v Jemenu zasahuje jako vůdčí síla arabské koalice, která bojuje na straně jemenské vlády. V pondělí Rijád oznámil, že kvůli sobotnímu útoku koalice uzavře všechny letecké i námořní přístupy do Jemenu, aby zabránila dalšímu vyzbrojování povstalců.

Postoj Saúdské Arábie vítá Washington. Ten Ocenil Rijád za to, že veřejně obvinil Írán  z dodávek raketových systémů jemenským povstalcům. „Nadále pokračujeme v utužování pevných obranných vazeb se Saúdskou Arábií a spolupracujeme na bezpečnostních prioritách včetně bojových operací proti násilným radikálním organizacím a neutralizaci destabilizujícího vlivu Íránu na oblast Blízkého východu,“ uvedl mluvčí Pentagonu.