Poptávka po ropě letos zřejmě poroste, odhaduje IEA

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě v letošním roce na 1,5 milionu barelů denně. Dosud počítala s růstem o 1,4 milionu barelů. Na konci roku by tak celková poptávka měla dosahovat 98,7 milionu barelů denně. Agentura v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu také uvedla, že o 1,4 milionu barelů denně se poptávka zvýší v příštím roce.

Vyšší poptávka by tak měla pomoci kompenzovat růst těžby ropy v Severní Americe i neschopnost signatářů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dodržovat dohodu o omezování produkce. Na konci příštího roku by celosvětová poptávka po ropě měla dosahovat už 100,1 milionu barelů denně, odhaduje agentura. „Poptávka se meziročně zvyšuje rychleji, než jsme předpokládali, což by mělo povzbudit producenty,“ uvedla IEA.

OPEC by měla těžbu ropy omezovat asi o 1,2 milionu barelů denně a Rusko spolu s ostatními producenty mimo OPEC asi o polovinu tohoto objemu.

Nicméně OPEC v červenci dohodu dodržovala jen asi ze 75 procent, což bylo nejméně v tomto roce, uvedla IEA. Špatnou morálku mají především Alžírsko, Irák a Spojené arabské emiráty. Kromě toho těžbu rychle zvyšuje Libye, která je členem OPEC, ale dohoda se na ni nevztahuje. Nabídka ropy na globálním trhu se tak v červenci zvýšila o 520 tisíc barelů denně a byla asi o 500 tisíc barelů denně vyšší než před rokem.

Růst těžby v zemích mimo OPEC agentura odhaduje na 0,7 milionu barelů v letošním roce a na 1,4 milionu barelů denně v roce 2018. Hlavní podíl na tom budou mít Spojené státy, které na dohodě producentských států neparticipují.