Koruna je nejsilnější od intervencí, zpevnila na 25,71 koruny za euro

Koruna během úterý vůči euru dál mírně posílila a během dne otestovala další nejsilnější hodnotu od zahájení intervencí České národní banky v listopadu 2013. Odpoledne zpevnila až na 25,71 korun za euro. Kolem 17 hodiny byla však proti pondělku už jen o haléř silnější, na 25,77 Kč/euro. Vůči dolaru česká měna oslabila o osm haléřů na 21,93 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Kurz koruny se podle Jany Steckerové z Komerční banky již pomalu začíná připravovat na zasedání centrální banky, které bude 2. listopadu. „Na něm ČNB podle našeho názoru zvýší sazby o 25 setin procentních bodů, a dodá tak koruně impulz pro další posilování,“ uvedla.

Koruně dává výhodu značný růst českých, zvláště krátkých výnosů v konfrontaci s poklesem těch německých, což se může promítat do dalších postupných zisků, míní Tomáš Vlk z Patria Finance.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory má koruna další prostor k posílení, pokud ji nevykolejí další dění v Katalánsku. „Centrální banka se zděšením pozoruje, jak inflace vystrkuje růžky, a to se na Česko v příštím roce žene rekordní růst mezd, který inflaci ještě akceleruje,“ říká Pikora.

Někteří centrální bankéři podle něho varují, že by chtěli podstatně zvýšit úrokové sazby, ale bojí se reakce domácností, jejichž zadlužení v posledních letech dramaticky vzrostlo a domácnosti jsou tudíž citlivé na změnu úrokových sazeb. „Asi nás proto čeká půlrok, kdy centrální banka na skoro každém zasedání zvedne své sazby o čtvrt procentního bodu. Dosažení hladiny 25,50 Kč/euro se proto blíží,“ dodává.