Nezaměstnaných bylo v září nejméně od poloviny roku 1998

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,8 procenta ze srpnových čtyř procent. Uchazečů o práci bylo 284 915, což je nejnižší počet od května 1998. Oznámil to Úřad práce.

V uplynulém měsíci nastalo další oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu, nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona, uvedl úřad.

„Některé kraje hlásí rekordní hodnoty za dobu existence českých veřejných služeb zaměstnanosti,“ podotkla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo stagnovat, dodala. 

Podíl nezaměstnaných osob v září klesl na 3,8 procenta a vyrovnal tak historické minimum z května a června 2008.
David Kocourek
ekonom Komerční banky

Mírný pokles nezaměstnanosti v průběhu září je podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera typický v souvislosti s nástupem nových absolventů škol do zaměstnání a také návratem části zaměstnanců ze školství do zaměstnání. „Nad očekávání silný pokles nezaměstnanosti je však dán i příznivou ekonomickou aktivitou, ačkoli rychlost nabírání nových zaměstnanců se již bude dle některých předstihových indikátorů snižovat, zejména z toho důvodu, že není snadné nalézt vhodné uchazeče,“ dodal Seidler.

I úřad uvádí, že hlavní vlna nezaměstnaných absolventů výrazně neovlivnila vývoj na trhu práce. Meziměsíčně jich bylo o 3236 více, celkem 12 242. V dlouhodobém srovnání ale jejich počet klesá. „Řada z nich se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě studují. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Postupně proto snižují nároky na odpracovanou praxi absolventů a jsou ochotni si mladé lidi zaučit,“ popsala Sadílková.

Z úřadů práce navíc v září odešli učitelé. Ačkoli loni vstoupila v platnost novela, podle které nemohou školy zaměstnávat učitele jen na školní rok a na prázdniny je propustit, bylo v červenci na úřadech práce přibližně o třetinu více učitelů než na konci školního roku v červnu.

Méně lidí bez práce, ale také více neobsazených míst

Meziročně je nezaměstnanost nižší o 1,4 procentního bodu. Klesá nejen počet nezaměstnaných, ale také roste počet volných pracovních míst.

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v září na 206 081, což je o 6808 více než v srpnu a o 65 088 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,4 uchazeče, z toho nejvíce na Karvinsku, a to 8,5 uchazeče.

Nesoulad mezi tím, jaká pracovní místa potřebují zaplnit zaměstnavatelé, a tím, jakou kvalifikaci mají zbylí nezaměstnaní, je propastný a dál se bude zvyšovat.
Martin Vlček
analytik BH Securities

„Tempo meziročního poklesu nezaměstnanosti bude velmi pravděpodobně zpomalovat. Na trhu totiž již je velmi málo volných lidí, kteří by vyhovovali požadavkům firem,“ zmínil analytik BH Securities Martin Vlček.

Trh práce se podle Seidlera přehřívá, což povede k dalšímu zrychlení dynamiky mezd. „V letošním roce by měly růst o více než šest procent, příští rok by mohly zrychlit až o 8 až 9 procent z důvodu napjatého trhu práce, ale také schváleného růstu platů státních zaměstnanců a silnějšího tlaku odborů. Rychlejší dynamika mezd bude stimulovat spotřebu domácností a tlačit na rychlejší růst cen,“ podotkl.

Špatná zpráva je, že vláda sem nechce pouštět ekonomické imigranty z Ukrajiny, případě z Vietnamu, čímž podvazuje produkční potenciál české ekonomiky.
Miroslav Kalousek

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se obává, že by nedostatek zaměstnanců mohl vést ke zpomalení ekonomiky. „Není to problém, který by teprve začínal, už trvá. Jestli máme zatím velmi solidní hospodářský růst, bojím se, že to může být bariéra, která může během čtvrt, půl roku hospodářský růst brzdit,“ upozornil Dlouhý.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by nedostatek zaměstnanců v některých odvětvích mohla řešit robotizace. „Pokud jde o sériovou výrobu, pokud jde o opakované činnosti, které jsou fyzicky náročné, tak tam je řešením digitalizace, automatizace, robotizace,“ uvedl premiér.

Nejméně lidí bez práce má Rychnov nad Kněžnou

Nejnižší nezaměstnanost vykazoval na konci září okres Rychnov nad Kněžnou, kde byla míra nezaměstnanosti 1,2 procenta. Pod dvěma procenty byla ještě v okrese Praha-východ (1,5 procenta), na Jindřichohradecku (1,8 procenta) a Písecku (1,9 procenta). Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Karvinsku (8,9 procenta) a Mostecku (8,5 procenta).

Máme v podstatě plnou zaměstnanost. Lidé, co dnes nepracují, pracovat nechtějí nebo z objektivních důvodů nemohou. Ani revoluce 4.0 nebude hned, i když se robotizace dnes vyplatí i menším a středním podnikům. Ale výrobců robotů je omezený počet a zakázek mají dnes na dva roky dopředu.
Zbyněk Frolík
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, majitel společnosti Linet

Nezaměstnanost v Praze v září po čtyřech měsících stagnace klesla na 2,7 procenta. Mírně ale po dlouhotrvajícím nárůstu poklesl i počet pracovních míst, ze srpnových 38 775 na 38 403. Počet pracovních míst od letošního ledna až do srpna vytrvale rostl.

Nezaměstnanost ve středních Čechách klesla o 0,1 bodu na 3,3 procenta. Úřady práce v kraji evidovaly 30 255 uchazečů o práci, o 999 méně než v srpnu. Naopak volných míst přibylo, a to o 1197 na 27 007. Středočeský kraj má šestou nejnižší nezaměstnanost v zemi.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji byla 2,7 procenta. Je to o jednu desetinu procentního bodu méně než v srpnu. Bez práce bylo 12 590 lidí. V kraji je 13 713 volných pracovních míst, což je podle Jiřího Berana z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce měsíční historické maximum. Meziročně je nezaměstnanost nižší o 1,1 procentního bodu.

Podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji klesl ze srpnových 2,6 procenta na 2,5 procenta. Před rokem byla nezaměstnanost v regionu o 1,1 procentního bodu vyšší. ČTK to dnes řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky Úřadu práce v Plzni. K poslednímu září bylo v regionu bez práce 10 339 lidí.

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji klesnul, ze srpnových 3,8 na 3,6 procenta. Bez práce bylo 7881 lidí. Stále roste nabídka volných míst.

V Ústeckém kraji klesla míra nezaměstnanosti, a to o tři desetiny procentního bodu na 5,8 procenta. Po dlouhé době tak nejvyšší nezaměstnanost v zemi není na severu Čech, ale v Moravskoslezském kraji. Bez práce bylo v Ústeckém kraji na konci uplynulého měsíce 34 103 lidí, což je o 1200 méně než na konci prázdnin.

Uchazečů o práci v Libereckém kraji dál ubývá. Nezaměstnanost klesla o 0,2 procentního bodu na 3,9 procenta. Podle informací, které zveřejnil Úřad práce, evidovaly úřady na konci září 12 413 lidí bez práce, v srpnu to bylo o 384 lidí víc.

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji se snížila na 2,7 procenta ze srpnových 2,8 procenta. Počet lidí bez práce byl nejnižší v historii kraje, když se meziměsíčně snížil o 497 na 10 375 lidí. Počet volných pracovních míst nabízených úřady práce v září vzrostl o 241 na rekordních 8569 míst.

Míra nezaměstnanosti ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ/Úřad práce

Podíl nezaměstnaných v Pardubickém kraji se snížil o 0,2 procentního bodu. Bez práce bylo v regionu 9447 lidí, o 774 méně než na konci srpna. Přibylo naopak volných míst, kterých bylo 18 565, na jednoho uchazeče tak připadají téměř dvě pracovní nabídky.

Řešením je vyšší podpora toho, abychom dokázali nahradit část na pracovníky náročně výroby právě stroji, roboty. Tak, abychom dokázali, že Česká republika bude špičkou v inovacích.
Pavel Bělobrádek

Nezaměstnanost na Vysočině po srpnové stagnaci v uplynulém měsíci opět mírně klesla. Ubylo 606 lidí bez práce a na konci září jich bylo v celém kraji evidováno 11 831. Podíl nezaměstnaných se tak snížil o jednu desetinu procentního bodu na 3,5 procenta. Pokles zaznamenalo všech pět okresů Vysočiny.

Nezaměstnanost na jihu Moravy klesla ze srpnových 4,7 procenta na 4,5 procenta. Počet volných míst naopak dále stoupal, v září vzrostl ze srpnových 16 913 na 17 298.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji klesla ze srpnových 4,3 procenta na 4,1 procenta. V regionu bylo na konci září evidováno 18 728 uchazečů o zaměstnání, zatímco v srpnu jich bylo 19 499.

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji se snížil o 0,2 procentního bodu na 5,9 procenta. I tak je ale tento region krajem s nejvyšší nezaměstnaností v České republice. Z evidence úřadu práce v Moravskoslezském kraji ubylo meziměsíčně 1846 uchazečů, práci na konci měsíce nemělo 51 537 lidí.

Nezaměstnaných ve Zlínském kraji opět ubylo. Na konci září jich úřady práce v kraji evidovaly 13 728, což je o 645 méně než v srpnu. Podíl nezaměstnaných se tak snížil se srpnové hodnoty 3,6 procenta na 3,4 procenta.