Řepky i obilí se letos urodilo méně. Sklizně mají zpoždění kvůli bouřkám

Sklizně obilí a řepky zpomalily bouřky a dešťové přeháňky. Je posečeno 28,3 procenta ploch obilovin a 41,5 procenta ploch řepky, loni bylo touto dobou zpracováno 62 procent ploch řepky, obilovin přibližně stejně.

Průměrné výnosy řepky jsou o pětinu nižší než loni, činí 2,86 tuny na hektar, uvedlo na svém webu ministerstvo zemědělství. Panuje podle něj obava, že obilí bude kvůli dešťům mít špatnou kvalitu.

Průměrný výnos obilovin je podle úřadu na dobré úrovni s 5,26 tunami na hektar, oproti loňskému roku jde ale o snížení o více než jednu tunu/ha.

Žně nejpomaleji postupují v Karlovarském kraji, kde je zatím sklizeno 3,8 procenta ploch obilovin a 1,3 procenta ploch řepky. Sklizeň také zaostává v Moravskoslezském a Libereckém kraji. Naopak tradičně rychle se seče na jižní Moravě a ve Zlínském kraji.

U konce je prakticky sklizeň ozimého ječmene, jeho průměrný výnos 5,7 tuny na hektar je o 0,44 t/ha nižší než loni. Nejvýznamnější ozimá pšenice je sklizena ze čtvrtiny polí s výnosem 5,14 t/ha, což je o 1,39 t/ha méně než při loňské sklizni touto dobou.

Žně jsou na jihu Moravy začátkem srpna za polovinou (zdroj: ČT24)

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů Českého statistického úřadu klesne meziročně o 10,1 procenta na 6,945 milionu tun. Nižší bude i úroda řepky, klesne podle odhadu o 7,7 procenta na 1,254 milionu tun.

Odhad letošní sklizně základních obilovin je srovnatelný s desetiletým průměrem, ale je o 3,2 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let. Celková osevní plocha základních obilovin 1,262 milionu hektarů zůstala téměř na stejné úrovni jako v předcházejícím roce.

Kvůli špatnému přezimování a častějším přesevům se ale snížila výměra ozimých obilovin a rozšířila se výměra jařin, tedy pšenice jarní, ječmene jarního a ovsa.

Loni zemědělci sklidili o pět procent obilovin více než v roce 2015, a to 8,4 milionu tun obilí. Byla to čtvrtá nejvyšší úroda obilovin od roku 1920, více obilovin se sklidilo v letech 1990, 2004 a 2014. Meziročně vyšší úroda byla loni i u řepky.