S vývojem kurzu koruny po konci intervencí je Rusnok zatím spokojen. Počítá ale s většími výkyvy

Rusnok o vývoji po konci intervencí (zdroj: ČT24)

Nebudu skrývat, že jsem zatím velmi spokojen, uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v pořadu ČT Události, komentáře při hodnocení prvního dne po skončení intervencí ČNB. Dodal však zároveň, že je příliš brzo na zásadní hodnocení. Určitě přijdou větší výkyvy (kurzu koruny), než které jsme zatím viděli, s tím počítáme, uvedl.

Žádná dramata, některými předpovídaná, se nedějí, řekl Rusnok. Koruna mírně posílila, v řádu o něco přes jedno procento. 

Guvernér zmínil, že trh funguje, nejsou na něm vidět žádná zamrznutí či zastavení obchodování. „Je živý, obchoduje se na něm a zároveň neupadá do nějakého extrému, který bychom museli případně řešit.“ Rusnok však zdůraznil, že pár hodin po změně nastavení kurzového režimu je ještě brzo na zásadní hodnocení.

Analytici totiž upozorňují, že mnozí zahraniční investoři (spekulanti) zejména v letošním roce nakoupili velké množství českých korun (a za ně české dluhopisy), aby je po očekávaném posílení české měny se ziskem prodali. Až je vrhnou na trh, bude vznikat turbulentní situace s neznámým průběhem, předpokládají někteří experti. 

Vývoj kurzu koruny vůči euru po skončení intervencí 5
Zdroj: Bloomberg

Rusnok v pořadu také vysvětloval, proč ČNB zvolila právě dnešní datum pro ukončení intervencí. Už na minulém zasedání koncem března totiž vyhodnotila, že bylo dosaženo základních cílů. „Vidíme, že inflace je v koridoru našeho cíle,“ řekl Rusnok. Podle něj to platí i pro horizont roku, roku a půl, na který ČNB cílí.  

Cíl centrální banky je tak udržitelný i za situace, kdy „dovolíme koruně vrátit se na trh a tím ji pravděpodobně posílit,“ řekl Rusnok. 

Zároveň banka při svém rozhodování byla za obdobím tzv. tvrdého závazku (tedy nepřipustit posílení české měny vůči euru nad 27 Kč za euro) a již předem avizovala, že může se změnou přijít kdykoliv. Ukončení intervencí pak přišlo v den, kdy bankovní rada ČNB zasedá a zároveň to byl z obchodních a provozních důvodů vhodný termín. ČNB totiž věděla, že právě z těchto důvodů není vhodné ukončovat intervence například před prodlouženým víkendem či Velikonocemi.

O přijetí eura diskutovat kdykoliv

Samotné rozhodnutí o ukončení intervencí bylo podle něho mírně emotivním rozhodováním, protože se banka pohybuje v prostředí, které není vyzkoušeno. Navíc ČNB „svým způsobem stále čelí výzvě antiinflačních tlaků, zejména ze zahraničí“.

Rusnok v pořadu také připustil, že nyní bude dražší pro český stát si půjčovat. Vedlejší efekt spekulace totiž spočíval mj. v tom, že byl obrovský zájem zahraničních investorů o české dluhopisy.

Na otázku, zda je nyní čas diskutovat o příjetí eura, pak řekl, že by o tom doporučoval diskutovat kdykoliv, protože to je jedna ze strategických věcí, o které má česká politika v nějakém horizontu rozhodnout.