Téma Koruna je po třech letech volná

Koruna je po třech letech volná

Intervence ČNB

Koruna zlehka ukazovala svaly, větší vybírání zisků se ale očekává až se silnějším kurzem

Česká měna, den druhý po ukončení intervencí. Po osmé hodině ranní začala vůči euru oslabovat a před devátou se dostala až k hodnotě 26,73 Kč za euro. Od té doby naopak zahájila posilování, na nejsilnější hodnotu se dostala kolem 16:30, kdy bylo jedno euro za 26,53 koruny. K večeru koruna opět slábla a kolem 20:00 se pohybovala na hodnotě 26,58.
Intervence ČNB

Seidler: Kurzový závazek skončil a prozatím vše vypadá dobře

Česká národní banka ukončila svůj několikaletý režim kurzového závazku tento týden. To, že konec nastane v průběhu prvních dubnových týdnů, se obecně přepokládalo, protože udržování režimu slabé koruny bylo již stále méně zdůvodnitelné. Inflace se již pohybuje několik měsíců nad dvouprocentním cílem centrální banky a dle současných odhadů by tam měla bezpečně zůstat i v delším období.
Intervence ČNB

Silnější koruna přitáhne do Česka zahraniční pracovníky, odhadují personální agentury

Pokud po čtvrtečním ukončení intervencí dojde k výraznějšímu posílení koruny, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku například pro pracovníky z Bulharska, Rumunska a Slovenska, soudí některé personální agentury.
Intervence ČNB

ČNB bude muset začít zvedat úrokové sazby relativně dříve, než trh předpokládá, míní analytik Seidler

Ředitel měnové sekce České národní banky (ČNB) Tomáš Holub byl jedním z prvních, kdo věděl, že ukončení intervencí přijde, nicméně ani on do poslední chvíle neměl jistotu. Sejně tak nyní nikdo nemá jistotu, kdy se kurz bude stabilizovat. Potvrdili to hosté a diskutující v pořadu Devadesátka na ČT24.
Intervence ČNB

S vývojem kurzu koruny po konci intervencí je Rusnok zatím spokojen. Počítá ale s většími výkyvy

Nebudu skrývat, že jsem zatím velmi spokojen, uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v pořadu ČT Události, komentáře při hodnocení prvního dne po skončení intervencí ČNB. Dodal však zároveň, že je příliš brzo na zásadní hodnocení. Určitě přijdou větší výkyvy (kurzu koruny), než které jsme zatím viděli, s tím počítáme, uvedl.
Intervence ČNB

Koruna sílí. Konec intervencí ji vyhoupl proti euru o desítky haléřů

ČNB ukončila režim devizových intervencí, které oslabovaly českou měnu nad hranicí 27 korun za euro. Koruna následně začala převážně posilovat, což znamená, že jedno euro stojí méně korun. Během odpoledne se měna dostala až pod 26,60 koruny za euro. Kolem 17:30 se pohybovala na nejsilnější denní úrovni kolem 26,56 Kč za euro, poté začala oslabovat. Guvernér ČNB Jiří Rusnok to v Událostech ČT po 19. hodině označil za velmi mírnou rozkolísanost. „Jsme připraveni na mnohem výraznější posuny kurzu,“ řekl. Koruna během dne posilovala také vůči americkému dolaru a britské libře.
Intervence ČNB

Babiš čekal konec intervencí dříve, nebyl pro něho překvapením

Pro ministra financí Andreje Babiše nebylo ukončení invervencí žádným překvapením, byť je podobně jako jiní čekal dříve.
Intervence ČNB

Intervence ČNB skončily. Koruna je od teď po více než třech letech volná

Bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. V rámci intervencí bránila centrální banka posílení české měny pod 27 korun za euro.
Intervence ČNB

Vydělali jsme a nyní jsme připraveni na horší časy, uvádějí exportéři

Více než tři roky mohli čeští exportéři těžit z toho, že Česká národní banka intervencemi bránila posilování koruny, po jejich čtvrtečním ukončení proto očekávají horší časy. Zároveň však uvádějí, že měli dostatek času a možností se zajistit proti výkyvům kurzu.
Intervence ČNB

Vše o intervencích. ČNB si „vytiskla“ stovky miliard, otázka je, co teď s nimi

Intervence končí. Zůstaly po nich biliony korun, se kterými nyní ČNB může nakládat podle svého uvážení. Třeba i znova bránit kurz, pokud to uzná za vhodné. Analytici však tento krok považují za nepravděpodobný, protože by tím poškodila svou pověst. Výjimkou by bylo leda to, kdyby došlo k nečekanému a enormnímu otřesu na světových finančních trzích, jenž by pravděpodobně souvisel s rozpoutáním nějakého zásadního vojenského konfliktu, míní analytik Lukáš Kovanda. Redakce webu ČT24 zjišťovala názory i dalších ekonomů.

Intervence ČNB

Bankovní rada ČNB se rozhodla zahájit devizové intervence 7. listopadu 2013, guvernérem ČNB byl tehdy Miroslav Singer. Předtím naposledy intervenovala v roce 2002. Cílem banky bylo oslabit korunu a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Kurz měny se před zákrokem pohyboval kolem 25,50 Kč/EUR, ČNB se rozhodla držet jej pomocí intervencí u hladiny 27 Kč/EUR.

Důvodem kroku, který bankovní rada zvažovala již dříve, byla mimo jiné snaha předejít deflaci a urychlit návrat do situace, kdy bude ČNB moci opět začít používat pro dosažení stanoveného dvouprocentního inflačního cíle svůj standardní nástroj, tedy úrokové sazby. Banka zároveň pomohla exportně orientovaným firmám, které se staly pro zahraničí levnější, a tedy konkurenceschopnější.