Spotřebitelé mnohdy tápou. Nemohou poznat, kdo z nebankovních společností půjčuje legálně

Spotřebitelé v této chvíli nemohou poznat, kdo z nebankovních společností půjčuje legálně (zdroj: ČT24)

Jen 108 nebankovních společností ze 60 tisíc smí poskytovat půjčky, protože jen tolik si jich zažádalo o povinnou licenci České národní banky (ČNB). Nabídka spotřebitelských úvěrů se tak výrazně zmenší. Potíž je v tom, že spotřebitelé nyní nepoznají, kdo momentálně půjčuje peníze legálně. Seznam těch, co o povolení ČNB požádali, je totiž veřejný jen zčásti.

Jsou to přesně tři dny, kdy se půjčování peněz v nebankovním sektoru mělo výrazně omezit. Ten, kdo nezažádal o licenci, už nesmí půjčit ani korunu. I tak je ale internet pořád plný nabídek úvěrů. Zájemci o půjčku ale nyní nepoznají, kdo podniká legálně a kdo ne.

Centrální banka sice seznam na svých webových stránkách má, ten ale není kompletní. Nebankovní společnosti si totiž mohly vybrat, jestli chtějí žádost o licenci zveřejnit, nebo ne. Klienti tak pořád nebudou vědět, kde si půjčují od poctivých společností a kde už je to nelegální.

„Máme na to připravenou vnitřní metodiku, vnitřní postupy, nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o velmi citlivou záležitost, neradi bychom dávali návod těmto subjektům, jak budeme postupovat,“ vysvětluje ředitel Sekce dohledu II ČNB Ladislav Kročák.

Společnosti navíc musí pořádně prověřovat klienty. Tak aby nepůjčovaly peníze těm, kteří mají problémy se splácením. Někteří dlužníci si totiž půjčují další peníze k tomu, aby s nimi splatili předchozí půjčku. Tak to jde stále dokola, až nakonec už nevědí, co umořit dříve.

Například u společnosti Profi Credit nakonec peníze nezíská šest z deseti žadatelů. Data z úvěrových registrů tu využívají víc než 17 let. „Klienty prověřujeme v placených i neplacených registrech typu SOLUS, nebankovní registr klientských informací, insolvenční rejstřík a pak máme samozřejmě další interní databáze o solventnosti klientů,“ vysvětluje marketingová ředitelka Profi Credit Dana Hakavcová.

Právě i to, jestli společnost klienty dobře prověřuje, může lidem naznačit, zda je poctivá. Během testu, který probíhal v únoru, poskytla úvěr i rizikovým klientům hned třetina společností. „Byl to takový mix lidí, na které by se úvěrové společnosti měly dívat intenzivně až řekněme opatrně, ale překvapilo nás, že řada z nich ten úvěr byla ochotna poskytnout,“ říká ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

I práce s registry přitom může ovlivnit, jestli licenci od centrální banky nakonec společnosti získají, nebo ne. Ta má na rozhodnutí o jednotlivých žádostech 15 měsíců.