Půjčky dosud nabízelo 60 tisíc firem. Po zásahu ČNB jich zbude pár set

Firmy bez licence už od března půjčovat nesmí (zdroj: ČT24)

Česká národní banka dostala 108 žádostí o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, 353 žádostí o samostatného zprostředkovatele a 16 žádostí o akreditaci. Před změnou zákona, která to vyžaduje, jich přitom v tuzemsku působilo bezmála šedesát tisíc. Lhůta pro podání žádostí vypršela 1. března.

„Jako pozitivní stránku nové úpravy vnímáme fakt, že díky licenčnímu řízení z trhu ustoupí řada neseriózních podnikatelů, kteří svým jednáním kvůli předchozí extrémně volné regulaci často vrhali stín na slušné poskytovatele spotřebitelských úvěrů,“ uvedla advokátka společnosti Schaffer & Partner Šárka Gregorová. Licenční řízení však může podle ní odradit také ty poskytovatele úvěrů, kteří patří mezi menší hráče na trhu a náklady spojené s licencí jsou pro ně příliš vysoké.

Pro spotřebitele i kontrolní orgány se jedná o pozitivní změnu, trh se konsoliduje a zpřehlední, spotřebitelé teď mají jistotu, že si úvěry budou brát u prověřených poskytovatelů.
Kateřina Kratina Černovská
předsedkyně představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů

Centrální banka má nyní 15 měsíců na rozhodnutí. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů bylo dosud podle odhadů asi 55 tisíc, nový zákon má trh výrazně pročistit. Požadavky ČNB pro udělení licence jsou kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání.

Změna souvisí se zákonem o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost loni v prosinci. Zákon zvýšil nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Předtím bylo podnikání živností, již mohl vykonávat prakticky kdokoli. Podle nového zákona se Česká národní banka bude zabývat i nelegálním poskytováním úvěrů. Firmám a jednotlivcům za takový prohřešek hrozí pokuta až 20 milionů korun.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru ošetřuje například to, aby společnosti nepůjčovaly lidem, kteří už mají v otázce splácení problémy. Společnosti, které peníze půjčují, si tak každého musí pořádně prověřit. Doložení příjmu se stává samozřejmostí. Když firma svého klienta pořádně neprověří a půjčí mu víc, než je schopen splácet, smlouva může být neplatná. Dlužník pak zaplatí jen to, co si půjčil. Bez úroků.

Seznam společností, které si požádaly o licenci, lze nalézt na webu centrální banky . Jsou mezi nimi firmy jako Cofidis, Profi Credit, Home Credit, Provident nebo leasingové firmy automobilek či bank. Jen tyto firmy a banky, které mají licenci od ČNB, mohou půjčovat lidem legálně peníze.