Hádky kvůli EET nabírají na síle. ODS mluví o chaosu, Sobotka varuje před „demontáží“

Změny v elektronické evidenci tržeb, které navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), nepodpoří poslanecké kluby ČSSD, KSČM, TOP 09 ani ODS. Vlastní návrh změn pak předloží lidovci. Babiš chce umožnit výjimky pro drobné živnostníky a e-shopy.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že vyňati by měli být všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a „ti, kteří si pouze přivydělávají“. Systém by se podle něj měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414 tisíc korun. Návrhy, které KDU-ČSL představila ministrovi financí, podle Bělobrádka tvoří logický celek.

Poslanci ČSSD podle očekávání potvrdili, že změny v elektronické evidenci tržeb nepodpoří. Úpravy popírají smysl zákona, kterým je narovnání podnikatelského prostředí, z evidence tržeb by se stal trhací kalendář, řekl po jednání sociálnědemokratické frakce předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Další vlna poslanecké tvořivosti

Vlna návrhů může podle premiéra Bohuslava Sobotky způsobit, že systém bude demontován. „Co se objevilo, to je další vlna poslanecké tvořivosti. Já myslím, že bychom touto cestou jít neměli,“ uvedl. Dodal, že sociální demokracie je připravena podpořit daňový balíček tak, jak s ním přišla vláda, ale nebude podporovat další změny.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si chybným postupem sám rozbíjí systém elektronické evidence tržeb (EET), řekl premiér. Případné schválení poslaneckých pozměňovacích návrhů vytvořených na poslední chvíli může podle něj systém rozebrat tak, že nebude fungovat. Premiér varoval koaliční strany před hlasováním s opozicí. Opozice v EET nechce dělat změny, ale chce ji zrušit, uvedl. 

Fungování nebo nefungování evidence tržeb může navíc ohrozit pokračování vládní koalice. V pořadu Interview ČT24 to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Pokud by se to Babišovi opravdu sesypalo, jsou otevřené všechny možnosti a nevím, jak by vládní koalice pokračovala,“ řekl.

Poslanecké kluby o EET (zdroj: ČT24)

TOP 09 mluví o „cirkusu“. Chce EET zrušit

Opoziční TOP 09 pak trvá na úplném zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb. Podle předsedy strany a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska chce jeho strana systém, jehož účelem je „pouze buzerace“, zrušit nebo alespoň odložit jeho spuštění do voleb. Jak budou poslanci TOP 09 hlasovat o případných změnách navrhovaných Babišem, nechtěl Kalousek komentovat. „Nevím, nevím ani, zda budou předloženy,“ uvedl. Vládu vyzval ke „zrušení toho cirkusu“.

„Budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme ten koncentrační tábor zrušit,“ uvedl mimo jiné Kalousek. Později se za příměr omluvil.

Pravicová opozice zákon o EET dlouhodobě kritizuje, způsobí podle ní likvidaci malých živnostníků. Čas na změny už podle Kalouska vláda promrhala. Připomenul, že zmírnit návrh se jeho strana neúspěšně pokoušela na jaře. „Jsme fascinováni tím, že není jasné, pro koho bude platit a pro koho ne,“ uvedl. Dodal, že odpovědnost za chaos, který nastane, nese celá vláda, tedy i ČSSD a KDU-ČSL. TOP 09 podle něj připravila vlastní pozměňovací návrhy.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Proti jsou ODS i KSČM

Opoziční ODS nepodpoří žádnou z navrhovaných úprav systému elektronické evidence tržeb (EET). Jedinou možností, jak zabránit chaosu, je podle předsedy ODS Petra Fialy zrušit EET. ODS proto přinese pozměňovací návrh k daňovému balíčku, který to umožní.

Ani KSČM změny v elektronické evidenci tržeb nepodpoří, uvedl předseda poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik. Komunisté podle něj chtějí, aby zákon nějakou dobu účinkoval, byť bude nedokonalý, aby se ukázala jeho pozitiva a negativa.

Proti EET se vyslovují i některá oborová sdružení. Například Asociace podnikatelů a manažerů vyzvala podnikatele a živnostníky, aby ve čtvrtek vyjádřili nesouhlas tím, že přeruší provoz svých obchodů. Někteří lidé pak podepisují protestní petice. 

Bude stačit kapacita systému?

Do pilotního provozu elektronické evidence tržeb (EET) se do pondělí přihlásilo přes 21 tisíc podnikatelů, kteří zaslali 9,1 milionu účtenek. Finanční správy začala ukládat údaje o tržbách podnikatelů, již se k ní dobrovolně připojí, od začátku listopadu.

Podnikatelé si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Zároveň si mohou ověřit, zda se data ukládají na servery Finanční správy. Odesílané tržby v pilotním provozu nepodléhají kontrole Finanční správy.

Počet účtenek zaslaných do systémů Finanční správy vnímá zakladatel pokladního systému Septim.cz Zbyněk Švec jako alarmující. „Pokud vezmeme v potaz kapacitu systému EET, která čítá přijetí 6000 účtenek za jednu sekundu, tak za necelý měsíc fungování zkušebního provozu bylo zaevidováno tolik účtenek, kolik jich může v ostrém provozu přijít za pouhou půlhodinu,“ uvedl. „Můžeme jen doufat, že nedojde ke stejnému fiasku jako v případě zavádění registru vozidel, kdy systém zkolaboval hned první den,“ dodal.

Registrační údaje, se kterými se lze k systému přihlásit, přiděluje Finanční správa od 1. září. Dosud správa vydala téměř 48 tisíc autentizačních údajů. Každý podnikatel si přitom může údajů vyžádat více, navíc podle Finanční správy o údaje žádají již i podnikatelé, kterých se evidence tržeb týká až od 1. března. Z celkového počtu vydala správa 17 606 registrací přes datovou schránku a 30 264 osobně na finančních úřadech. 

Osobně si pro obálku s autentizačními údaji přišlo nejvíce podnikatelů v Jihomoravském kraji (3290) a ve Středočeském kraji (3289). Do datové schránky bylo doručeno nejvíce autentizačních údajů v Praze (5236) a Jihomoravském kraji (2122).

Od září finanční úřady za poplatek jeden tisíc korun vydávají závazné rozhodnutí, zda daná tržba podléhá EET. Finanční správa dosud obdržela 359 žádostí o závazná posouzení. Od stejného data úřady také přijímají žádosti o možnost vést evidence v tzv. zjednodušeném režimu off-line. Těch zatím správa eviduje za celou ČR 224.

Z podnikatelů, kterých se týká povinnost elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince, zůstává 20 až 30 procent těch, kteří nemají koupenou pokladnu nebo jiné registrační zařízení. V posledních dnech zájem o nákup a zprovoznění pokladen podle společnosti Storyous zvolnil kvůli vládní diskusi ohledně dalších výjimek v systému.