Na změnách v EET mě nejvíce znervóznila nejasná role paušální daně, říká Mládek

Jan Mládek v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Chtěl jsem vědět, kolika podnikatelů se může v budoucnosti týkat paušální daň, kterou se vysvětlují navrhované změny v elektronické evidenci tržeb (EET). Tak popsal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v pořadu Interview ČT24 svůj dotaz na ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž změny vládě předložil. Žádného čísla se prý nedočkal, a to je věc, která ho znervózňuje.

Mládek v pořadu řekl, že taková kvantifikace se dělá před přípravou každého zákona.  Chtěl tedy vědět, zda těch podnikatelů bude 500 nebo 50 tisíc. Zda to nemůže znamenat vznik „mezery v systému“, kdy bude hrozit, že systém nebude fungovat, nebo zda půjde o marginální záležitost.

„Tady více než jinde platí, že ďábel je skrytý v detailu. A pan ministr (Babiš) ten detail nedodal,“ uvedl Mládek. 

Babiš minulý týden navrhl, aby z EET byli vyňati nejmenší živnostníci ( s tržbami do 250 tisíc ročně a dojednanou paušální daní s Finanční správou) a platby v e-shopech provedené kartou přes internet. Třetí koaliční strana, KDU-ČSL, změny podporuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

U e-shopů návrh chápu

Mládek také reagoval na údajné úvahy ministra financí, že by ve svém návrhu změn pro Poslaneckou sněmovnu oddělil malé podnikatele a e-shopy. 

U e-shopů si výjimku ze zákona o EET Mládek dovede představit. A to za předpokladu, že se povede zajistit, že platby kartou přes internet budou mít jinou elektronickou stopu, a nebudou proto potřebovat elektronickou evidenci tržeb. Elektronická stopa tak bude podchycena jiným způsobem.

Na Babišovi však podle Mládka bude, aby to vysvětlil poslancům. „V tuto chvíli to vypadá, že klub ČSSD návrhy Babiše nepodpoří, protože jsou chaotické a na poslední chvíli,“ dodal ministr průmyslu a obchodu. Nelíbí se mu ani to, že změny v EET mají být ustaveny ve formě tzv. přílepku do daňového zákona, který bude řešit úplně jiné záležitosti (například slevy na děti). 

Mládek tedy očekává ve sněmovně velkou diskusi se stovkami pozměňovacích návrhů, která může ohrozit schválení zákona jako celek.

Stín padá i na ČSSD

Mládek si je vědom, že stín zmatku, hádek a nejasností spjatých se startem EET padá i na sociální demokracii. Za technické detaily a provedení je odpovědné ministerstvo financí, ale za celý projekt  je politicky odpovědná vláda, říká k tomu.  

Pokud by se projekt sesypal, tak si „skoro“ nedovede představit, že by vládní koalice pokračovala. „Ale to není na mně,“ dodal s tím, že zvažování různých variant by pak bylo na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). 

Mládek také v pořadu uvedl, že současná vláda je velmi úspěšná, roste ekonomika i mzdy, hypotéky jsou levné. „Teď jde o to, kdo si vezme palmu úspěchu. My (ČSSD) jsme si to nechali ukrást panem Babišem,“ doplnil. Podle něho je nutné, aby se nyní k úspěchu přihlásila ČSSD jako hlavní strana vlády. „Objektivně jsme těchto úspěchů dosáhli.“

Těžba v Dole Paskov
Zdroj: ČT24

Už žádná poptávka po veřejných penězích z Ostravska?

Ministr průmyslu a obchodu v pořadu také řekl, že vítá dohodu o ukončení těžby černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov společnosti OKD 31. března příštího roku. 

„Nyní to vypadá, že nebude žádná poptávka po veřejných penězích,“ zdůraznil Mládek. Podotkl, že když navštívil Ostravsko, jednal s hejtmanem, radou kraje i vedením těžařské firmy OKD a nikdo nepožádal o veřejnou podporu.

Později se však hlasy požadující peníze objevily. „Pokud něco chtějí, měli by mi to sdělit, přesvědčit své krajské představitele, že je to potřebné pro kraj. Když to neudělají, nic takového navrhovat nebudu,“ podotkl Mládek. 

Ten však zároveň nevylučuje, že až se uzavřou všechny šachty, tak nezbydou peníze na útlum a stát bude muset zaplatit technické operace s tím spojené. „Tento státní výdaj vyloučit nemohu, v nejhorší variantě by to bylo kolem tři miliard korun,“ řekl Mládek.