ČSSD odmítá Babišovy změny v evidenci tržeb: Žádné další výjimky

Události: Spor o podobu EET, návrhy opozice na změny v daních (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie nepodpoří v Poslanecké sněmovně návrhy změn v elektronické evidenci tržeb (EET), které tam předloží ministr financí Andrej Babiš (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to řekl po pondělním jednání vlády, kde se návrh změn přes původní plán projednával. Jeho strana nechce výjimky a nové nerovnosti, které by tak mohly podle ní vzniknout. Lidovci naopak hodlají požadovat úpravy nad rámec Babišova plánu.

Premiér považuje EET nadále za klíčové opatření proti šedé ekonomice a daňovým únikům. Vždy ho podle něj podporovala a podporuje i jeho spuštění v původním harmonogramu. Za kompromis považovala už to, že spuštění evidence bylo rozloženo do čtyř etap, což nebylo na začátku původního plánu. 

Babiš minulý týden navrhl, aby z EET byli vyňati nejmenší živnostníci a platby v e-shopech provedené kartou přes internet. Třetí koaliční strana, KDU-ČSL, změny podporuje. 

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že (Babišův) návrh (změn) přichází pozdě a znovu otevírá debatu o EET v situaci, kdy je systém v náběhu,“ řekl Sobotka. Dodal, že čtyř milionů zaměstnanců se také nikdo neptá, zda chtějí platit daně a v jaké výši a zda se cítí komfortně. Elektronická evidence tržeb má podle premiéra narovnat poměry v systému mezi zaměstnanci a OSVČ. 

„ČSSD nechce připustit, aby se z EET stal trhací kalendář. Pokládáme za chybu otevírat další a další možnosti, jak se EET vyhnout, neboť to popírá původní smysl zákona – narovnat podnikatelské prostředí,“ uvedl dále Sobotka. Navíc podle sociálních demokratů výjimky zvyšují korupční rizika.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Babiš: Vše jde podle plánu

Babiš po jednání vlády uvedl, že zařazení nejmenších živnostníků (do 250 tisíc korun tržeb ročně) k paušální dani a tím i navrženému vynětí z EET by nebylo automatické. Záleželo by na stanovisku Finanční správy, která by žádost podnikatelů posuzovala a ověřovala skutečně dosahované tržby.

„Je to možnost, není to výjimka,“ zdůraznil Babiš. Finanční správa by podle něho neztrácela čas kontrolou podnikatelů, kteří daně neplatí. 

Podle ministra financí už projekt EET běží, přes 47 tisíc podnikatelů požádalo o autorizační údaje. „Vše jde podle plánu,“ dodal. Nyní navržené změny by se podle něho týkaly až dalších etap zavádění EET. 

Kabinet nepřijal usnesení

Vláda se v pondělí nakonec zabývala změnami v elektronické evidenci tržeb, které navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO), ale nepřijala k návrhu žádné usnesení. Babiš původně o návrzích ve Strakově akademii mluvit nechtěl. Nakonec ale žádosti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyhověl.

Výsledkem jednání je, že své změny předloží ve Sněmovně jako pozměňovací návrh a ČSSD ho posoudí jako každý jiný, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Babišova iniciativa by mohla způsobit vlnu dalších pozměňovacích návrhů a přinést nepřehlednou situaci, obává se podle Mládka ČSSD.

Babiš chce vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet a malých živnostníků z EET přiložit k daňovému balíčku, který mimo jiné obsahuje další zvýšení slev na děti. Balíček bude projednávat Sněmovna tento týden. Ministr měl podle Mládka „problém pochopit nepsaná pravidla“, že člen vlády by s podobnými změnami neměl přicházet formou pozměňovacích poslaneckých návrhů.

Lidovci chtějí změny nad rámec Babišova plánu

Do sporu dvou koaličních partnerů pak vstupuje i ten třetí; lidovci uvádějí, že návrhy, které začal vznášet v posledních dnech šéf státní kasy, zaznívají z paláce Charitas už od loňského roku.

„Pro některé skupiny podnikatelů s ohledem na jejich velikost tento systém efektivní není a v koaliční smlouvě jsme s e jasně zavázali zavést EET u vybraných skupin obyvatel, nikoli u všech,“ upozornil v Událostech, komentářích druhý muž strany Marian Jurečka a Babišovi vzkázal: „K věcem, o kterých mluvil Andrej Babiš, je nutné přidat ještě další změny – jinak to nepodpoříme.“

Současně s tím vyzval sociální demokraty, aby neodmítali možné změny jen v obavě před tím, že se z EET stane trhací kalendář. „Díky rozfázování do čtyř etap můžeme věci ještě korigovat, prostor tu je – a lépe za minutu dvanáct, než vůbec. ČSSD by se měla začít chovat racionálně,“ prohlásil s tím, že návrhy konkrétních úprav projedná úterní předsednictvo.

Jurečka: K Babišovu návrhu je nutné přidat další změny (zdroj: ČT24)

Roztržka a plány, co se mění

Ministr financí Andrej Babiš chtěl původně předložit návrh na změny v systému elektronické evidence tržeb (EET) z pozice poslance rovnou na nadcházejícím jednání Sněmovny. A hodlal pouze zopakovat argumenty, které řekl už minulý týden na koaliční radě.

Babišovy návrhy minulý týden vyvolaly roztržku při jednání koaliční rady. Sobotku rozčílilo, že Babiš přichází s požadavkem na vyjmutí e-shopů a malých živnostníků, kteří se přihlásí k daňovému paušálu, na poslední chvíli. Babiš ale uvedl, že evidence tržeb pro restaurace a ubytování bude spuštěna beze změn 1. prosince. Změny, které chce jeho úřad prosadit, by měly platit zřejmě od 1. dubna 2017.