ANO navrhlo další změny v elektronické evidenci, Babiš se střetl se Sobotkou

Události: Spor o podobu EET a o Lex Babiš (zdroj: ČT24)

Přestože zbývá týden do ostrého startu elektronické evidence tržeb pro prvních zhruba padesát tisíc podnikatelů v pohostinství a ubytování, může ještě dojít ke změnám. EET by se nakonec mohly vyhnout internetové obchody. Stejně tak se EET nakonec nemusí týkat živnostníků, kteří mají paušální daň a roční příjmy do 250 tisíc korun. Navrhl to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) však Babišův návrh na změny rozčílil a spor mezi nimi vygradoval na koaliční radě představitelů vládních stran.

Premiér chce změny ohledně EET posoudit, možnost paušálu podle něj zavede nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Sobotka zároveň kritizoval, že ministr financí přišel s dalšími změnami na poslední chvíli. 

„Očekával bych od ministerstva financí větší rozvahu, více profesionální přístup, ne to že na poslední chvíli večer dostaneme návrh, který jsme viděli poprvé až tady,“ uvedl Sobotka. Politik, který většinou zachovává odstup, dokonce novinářům řekl, že tento krok ho rozčílil. Dál ale podporuje spuštění systému.

Smířlivěji se Sobotka dívá na návrh týkající se e-shopů, tedy že by se jich EET netýkala. I tam podle něj ale mělo ministerstvo se systémem jejich práce počítat.

Na koaliční radě pak došlo ke střetu mezi premiérem a ministrem financí, na který Babiš reagoval odchodem z jednání. Sám Babiš k tomu v pořadu Události v ČT řekl, že to bylo v rámci bodu k EET. A to ve chvíli, kdy se hnutí ANO snažilo vysvětlit premiérovi a ČSSD, že úleva pro živnostníky s paušální daní a nižšími příjmy je možnost, nikoli výjimka.

Chceme, aby lidi platili daně, nechceme je obtěžovat a to je ten cíl, řekl Babiš.

„A pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel jsem,“ uvedl šéf hnutí ANO. Myslí si však, že se emoce zklidní a „nechají si to vysvětlit“. 

Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že v případě elektronické evidence dochází na dřívější připomínky jeho strany. O dramatickém rozložení sil v koalici pak na twitteru informoval předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman řekl, že současné návrhy ministerstva financí jsou příkladem amatérismu, nezvládnutého přijetí zákona. Například u e-shopů se muselo vědět dopředu o způsobu jejich práce. 

Za zvlášť zneklidňující však komentátor považuje způsob, jakým politici zacházejí s podnikatelským prostředím, jak ho neustále znejisťují. 

Komentátor Hartman: Je to příklad amatérismu (zdroj: ČT24)

„Vlajková loď hnutí ANO (zákon o EET) není vlajkovou lodí, je to spíše taková bárka, která se potácí v bouři nejistoty,“ soudí Hartman. 

Příliš mnoho platebních metod v internetových obchodech

Babiš míní, že počet platebních metod, které e-shopy využívají, je příliš složitý. Podle něj tak bude nejjednodušší tyto obchody nové povinnosti zbavit.

„Uvažuji o změně, že bychom vyňali z evidence e-shopy. Je tam asi 18 různých druhů plateb, jsou tam platební brány. Chci to projednat s koaličními partnery,“ uvedl pro zpravodajský portál Info.cz.  

S Babišem o navržených změnách ve středu ráno jednal šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. K celé věci se staví spíše kladně a mluví o transparentnosti, zjednodušení a zásadním posunu: „Má to hlavu a patu, protože e-shopy jsou dnes monitorovány a jejich prodeje jsou průkazné. Pokud se tedy nebude jednat o prodej face to face a bude to skutečně na dálku, tak si myslím, že nic nebrání tomu, aby to bylo vyjmuto z elektronické evidence tržeb,“ řekl pro Info.cz.

obrázek
Zdroj: ČT24

Evidence tržeb by se e-shopů měla podle původních plánů týkat od 1. března 2017. Výjimkou je prodej vlastních produktů přes internet, který bude podléhat evidenci od 1. března 2018 nebo od 1. června 2018 podle druhu produktu. „Případné změny by byly řešeny novelou zákona o evidenci tržeb,“ uvedlo MF.

Podle daňového experta společnosti Apogeo Jiřího Žežulky jde návrh správným směrem. Upozornil, že v některých případech nebyl obchodník schopen zjistit, jakou formou byla úhrada za jeho zboží provedena. Platba přes platební bránu kartou putuje nejdříve ke zprostředkovateli, který následně peníze převede bezhotovostním převodem na účet obchodníka. Ten tak podle Žežulky není schopen identifikovat, jakou formu měla platba na svém počátku.

„Podstatné ale je, že mezi obchodníkem a zprostředkovatelem je bezhotovostní převod, který režimu EET nepodléhá. Postup, kdy by takovéto platby měly být předmět EET, by neměl logiku, protože zákon je zaměřen na potírání daňových úniků, kdy obchodníci neevidují své tržby. U převodu na bankovní účet je krácení tržeb vyloučeno,“ uvedl Žežulka.

Pilotní projekt EET již běží, naostro se začíná za týden

Do pilotního provozu EET se do pondělka přihlásilo 12 301 podnikatelů, kteří zaslali 3,7 milionu účtenek. Finanční správa začala ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí, od začátku listopadu.

 „Je to jediný projekt v historii, kde stát podnikatelům umožnil, aby si to vyzkoušeli. Když byl registr vozidel, tak to kolabovalo a nefungovalo. Nám to funguje. Někteří tomu samozřejmě nevěřili, tak se to teď snaží doběhnout,“ doplnil Babiš.

Elektronická pokladna
Zdroj: eet1

Podnikatelé by měli do spuštění EET zažádat o autentizační údaje Finanční správu, zaregistrovat se k evidenci tržeb a pořídit si zařízení, které bude schopné odesílat elektronicky účtenky na servery Finanční správy. Dosud správa vydala 41 502 autentizačních údajů. První fáze EET, která bude spuštěna 1. prosince, by se podle správy měla týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Úřady do začátku slibují shovívavost. Finanční správa uvedla, že nebude v prvních týdnech fungování elektronické evidence tržeb postihovat drobná nebo formální porušení zákona. U zásadního nerespektování zákona anebo dokonce jeho ignorování ovšem správa tolerantní nebude. Sankce přitom může dosáhnout až 500 tisíc korun nebo dokonce uzavření provozovny. 

A z analýzy poradenské společnosti Bisnode mimojiné vyplynulo, že v letošním roce vznikne v oboru stravování pravděpodobně nejméně firem za poslední čtyři roky. Důvodem má být právě i zavedení EET od prosince. Zároveň však nelze podle stejného zdroje potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly svoji činnost, nebo že by podnikatelé zakládali nové firmy s cílem zakrýt kvůli zavedení EET nápadné skokové výkyvy v tržbách.