Pražští taxikáři zažalovali Uber. Na předžalobní výzvu firma nereagovala

Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby podalo žalobu na společnost Uber. Ta podle sdružení provozuje na území Prahy komerční taxislužbu, aniž by dodržovala závazné právní předpisy. Sdružení už na konci září poslalo Uberu předžalobní výzvu. Na tu ale firma nereagovala. Informace ČT sdělil advokát Tomáš Rydvan. Podle vyjádření Uberu je cílem nových právních kroků omezit zdravou konkurenci v Praze.

„V zastoupení našeho klienta jsme podali žalobu na ochranu před nekalosoutěžním jednáním,“ doplnil Tomáš Rydvan z advokátní kanceláře, která taxikáře zastupuje.

„Toto protiprávní jednání společnosti významně narušuje fungování trhu a hospodářské soutěže v oblasti provozování taxislužby a značně poškozuje zájmy našeho klienta i samotných zákazníků a veřejnosti,“ sdělil už před časem České televizi advokát Martin Řanda.

„Žádná žaloba nebyla společnosti Uber doručena. Pokud se tak stane, budeme na ni reagovat,“ uvedla vedoucí komunikace Uber pro střední a východní Evropu Ilona Grzywinska.

Upozornila na to, že Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí soudu první instance o zamítnutí návrhu na nařízení předběžného opatření, o které žádalo Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby. „Soudy neshledaly žádné důvody pro předběžné opatření,“ zmínila. „Zdá se, že nové právní kroky, které sdružení nyní podniklo, mají opět za cíl omezit zdravou konkurenci a potřebnou soutěž v Praze,“ dodala.

Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby se už dříve obrátilo na soud s předběžným opatřením na zakázání služby UberPOP.

Přes tisíc aktivních řidičů spolupracujících s Uberem

V Praze jezdí téměř pět tisíc vozidel taxi. Uber má v Praze více než tisíc aktivních partnerských řidičů, kteří zrealizovali alespoň jednu jízdu za posledních 90 dní. Služba funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace je volně ke stažení na jakýkoli chytrý mobilní telefon. Zákazníci se z ní dozvědí jméno řidiče, naleznou jeho fotografii, detaily o vozidle, jeho registrační značku a rovněž se dozvědí, kde momentálně stojí.

Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby bylo založeno za účelem hájení zájmů provozovatelů taxislužby, provozovatelů dispečinku taxislužby, provozovatelů příležitostné osobní silniční přepravy i provozovatelů souvisejících činností. Aktivní jsou zejména zástupci firem Taxi Praha, Profesional Taxi a Modrý Anděl.

Uber vznikl v roce 2009 v San Franciscu a má za sebou rychlou expanzi po celém světě. V řadě světových měst narazil na protesty taxikářů, zákazy a regulační omezení. Připravovaná novela českého silničního zákona má umožnit nově postihovat za přestupky nejen řidiče, ale i zprostředkovatele, tedy provozovatele aplikací. Navrhuje také zprostředkovatelům povinnost vést kompletní evidenci všech jízd.

Vydáno pod