Centrální banka očekává v příštích letech silný růst české ekonomiky. I přes letošní zpomalení

Česká ekonomika je na cestě k robustnímu růstu, a to navzdory dočasnému zpomalení hospodářského tempa v letošním roce. Vyplývá to ze záznamu jednání bankovní rady České národní banky minulý čtvrtek. Rada zasedala poprvé pod vedením nového guvernéra Jiřího Rusnoka.

Centrální banka pro letošní rok odhaduje růst hrubého domácího produktu na 2,4 procenta, mírně více než v květnové prognóze. Snížení tempa oproti loňskému roku – kdy byl růst 4,3 procenta – není překvapivé a je dáno faktory mimo dosah měnové politiky, především propadem vládních investic.

Centrální bankéři také poukázali na nízké investice podniků a na některé méně příznivé konjunkturní ukazatele v průmyslu. V této souvislosti bylo uvedeno, že podniky zřejmě již dříve investovaly do kapacit, které jsou zatím dostatečné pro uspokojování poptávky.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel uvedl, že první odhad českého HDP za druhé čtvrtletí bude zveřejněn příští týden v úterý.

„Očekáváme, že dynamika HDP zaznamená další zpomalení, protože podle našeho odhadu se pokles investic přelil z prvního čtvrtletí také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly podle našeho odhadu kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst na více než 0,3 procenta v mezičtvrtletním srovnání. V meziročním srovnání to znamená zpomalení z růstu tři procenta v prvním na dvě procenta v druhém čtvrtletí,“ předpokládá ekonom.  

Mzdy porostou rychleji

V diskusi centrálních bankéřů o trhu práce opakovaně zaznělo, že předpoklad prognózy o rychlejším růstu mezd je díky pozitivním tendencím na trhu práce správný. V této souvislosti bylo poukázáno na údaje o rostoucí zaměstnanosti, která již vyčerpává dostupné zdroje pracovních sil. Bylo také řečeno, že příznivým faktorem růstu mezd budou mzdová vyjednávání pro příští rok v podmínkách rychlého růstu ekonomiky.

ČNB v nové prognóze zhoršila výhled růstu HDP pro příští rok na tři procenta, v květnu odhadovala 3,4 procenta. Silný růst předpokládá také v roce 2018. Zároveň centrální banka drží úrokové sazby na historických minimech a pokračuje v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Bankovní rada ČNB také zopakovala, že považuje za pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Samotná nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině příštího roku.

Vydáno pod