Ministerstvo financí odmítá volání po změkčení evidence tržeb. Přichází z koalice i od komory

Události: Jak dál s rozpočtem a s EET? (zdroj: ČT24)

Elektronické pokladny mají příští rok státu vynést skoro 16 miliard korun. A systém bude podle ministerstva financí dobře fungovat, jen pokud v něm bude co nejméně úlev. Ale právě o ty se snaží nejrůznější skupiny, od vládních lidovců a sociálních demokratů až po Hospodářskou komoru ČR. Nemluvě o pravicové opozici, která usiluje o zrušení celé elektronické evidence tržeb (EET) u Ústavního soudu.

Lidovci by rádi osvobodili od EET ty živnostníky, jejichž zisk nepřesáhne 5,5 tisíce korun měsíčně. Například když pracují v dobročinných obchodech a mají to jako vedlejší činnost k hlavnímu povolání.

Ozývá se nám například spoustu maminek, které jsou na mateřské dovolené a mají nějakou vedlejší činnost, kterou si přivydělávají, zlepšují si svůj rodinný příjem.
Marian Jurečka
První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství

Lidovci také navrhují, aby vláda osvobodila od elektronické evidence tržeb lidi, kteří prodávají své vlastní plodiny nebo výrobky třeba na farmářském trhu.

Na aktivitu lidovců se s úsměvem dívají zástupci TOP O9. „Celý ten nesmysl s elektronickou evidencí prošel díky jejich hlasům a oni teď začínají bojovat proti,“ říká jízlivě šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho strana by rovnou chtěla, aby elektronické pokladny nemuseli mít podnikatelé s obratem do milionu korun ročně.

Jednat minimálně o osvobození občasných živnostníků ale chtějí i sociální demokraté. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvádí, že v řadě malých vesnic v minulosti  zbankrotovaly hospody. Nyní je provozují například nejrůznější sdružení hasičů či zahrádkářů, pro která by elektronické pokladny byly zátěží.

Ministerstvo financí zatím všechny výjimky odmítá. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že zavedení EET nebude znamenat velké zatížení a mělo by proběhnout v řádném termínu. Tedy od prosince. 

EET
Zdroj: ČT24

 Přes ministerstvo tak zřejmě neprojde ani návrh Hospodářské komory, aby stát spuštění evidence tržeb pro restaurace a hotely odložil z letošního prosince na příští leden či únor.

„První prosinec je doba, kdy je počátek adventu, kdy města, ale i menší obce jsou zaplněny stánkaři,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Rázné „řešení“ pak nabízí ODS. Zrušme elektronickou evidenci tržeb, v téhle podobě je naprosto nesmyslná a to bude řešení pro všechny, říká její předseda Petr Fiala.

V současné době vrcholí na vládě příprava návrhu rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Jednotliví vládní aktéři již naznačili, že tato debata by neměla vést k další koaliční krizi. Šance na prosazení úlev v EET se tím spíše snižují.