Elektronická evidence tržeb se spustí v prosinci

Povinnost evidovat tržby budou mít podnikatelé od prosince. Příslušné zákony, které tento týden podepsal prezident Zeman, totiž vyjdou až v dubnové sbírce zákonů a začnou platit od května. Pak budou mít firmy i stát sedm měsíců na přípravu. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace. Vláda si od zavedení evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Opozice to odmítá.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků. Zatímco v Poslanecké sněmovně se schvalování protáhlo na měsíce, protože projednávání provázely rozsáhlé obstrukce pravicové opozice, Senát a prezident stvrdili evidenci tržeb rychle.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace. Do půldruhého roku mají být evidovány všechny tržby podnikatelů kromě tržeb řemeslníků, ti se pod zákon dostanou později. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.

Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence.

Podnikatelé budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Její výše se bude odvíjet od daňového základu z podnikání.

Součástí podepsaných zákonů je novela zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž budou stravovací služby kromě podávání alkoholu nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty. Nyní jsou v sazbě 21 procent.