Německý Bayer má zájem o Monsanto, vznikl by největší dodavatel osiv na světě

Německá farmaceutická a chemická společnost Bayer oslovila s nabídkou na převzetí americkou firmu Monsanto, největšího světového producenta semen. Bližší podrobnosti firmy ve svých prohlášeních neuvedly. Tržní kapitalizace firmy Monsanto v současnosti činí 42 miliard USD (jeden bilion korun). Spojením obou firem by vznikl největší dodavatel osiv a zemědělské chemie na světě.

Vysoké zásoby a nízké ceny komodit urychlují konsolidaci v agrochemickém sektoru. Případná dohoda mezi Bayerem a Monsanto by byla zřejmě větší akvizicí, než únorová dohoda o koupi švýcarské agrochemické firmy Syngenta čínskou ChemChina za 43 miliardy dolarů.

Správní rada firmy Monsanto uvedla, že zkoumá návrh na převzetí. Zatím není jisté, zda se akvizice uskuteční. Před případnou dohodou německá firma rovněž uskuteční hloubkovou kontrolu, tzv. due diligence, a dohodu budou muset schválit i antimonopolní úřady. Podle analytiků by spojení mohlo vyvolat obavy hlavně u úřadů v USA, protože obě firmy se překrývají v některých oblastech, zvláště v nabídce semen sóji, bavlny a řepky. 

Bayer v prohlášení uvedl, že jeho vedení se nedávno setkalo s vedením firmy Monsanto a obě strany neveřejně jednaly o akvizici. Další informace firma podle svých slov zveřejní, až to bude považovat za vhodné.

Monsanto hledá silného partnera

 Monsanto se nyní potýká s globálním propadem cen zemědělských komodit, který snižuje příjmy farmářů a omezuje jejich poptávku po všem od traktorů po herbicidy. Firemní tržby v posledním čtvrtletí klesly o 13 procent na 4,5 miliardy USD. Monsanto vždy říkala, že se potřebuje spojit s velkým chemickým výrobcem, aby mohla zemědělcům nabízet vedle osiv a herbicidů celé spektrum produktů.

Převzetím Monsanta by si Bayer posílil aktivity na poli osiv, které se v poslední době staly v  rámci strategického důrazu na biotechnologie jednou z priorit společnosti. Bayer minulý  měsíc oznámil, že plánuje na brazilský trh uvést nová geneticky modifikovaná semena sóji, čímž by podkopal dominanci Monsanta v tomto segmentu.

Vydáno pod