Do vyhořelého Unipetrolu doputovala první část nového zařízení za čtyři miliardy korun

Události: Do Unipetrolu přivezli první část nové pece (zdroj: ČT24)

První z celkem osmi dílů nové pece doputoval do areálu litvínovské chemičky Unipetrol. Jde o náhradu za výrobní jednotku, která byla zničena v srpnu loňského roku požárem. Zkušební provoz pece, která vyjde zřejmě na čtyři miliardy korun, by měl začít v červenci.

Unipetrol se také rozhodl čelit kritice, která se na firmu po loňském požáru navalila. Lidé z okolních obcí a měst si totiž stěžovali, že nevěděli, co se děje v areálu chemičky, a tak se báli. Nově je proto chemička připravena rozesílat sms zprávy.

Policie případ požáru stále vyšetřuje, i proto chemička ještě nezveřejnila fotografie vyhořelého zařízení a měsíce na místo požáru nikoho nepustila. Za vše nejspíše mohlo porouchané chlazení a dva velké výbuchy. Na místě, kde hořela výrobní jednotka, již nic není.

Vše bylo kompletně rozebráno a připraveno na příjezd nového zařízení. „Demolice byly asi nejnáročnější, kdy v podstatě byl neznámý stav toho zařízení,“ řekl Vladimír Urda, ředitel kapitálových investic Unipetrol.

I přes požár v zisku - Unipetrol má za sebou rok paradoxů

Výše škody požáru byla odhadnuta na 12,5 miliardy korun, což řadí požár mezi deset největších na světě v loňském roce, které nebyly zaviněny přírodními vlivy. Pojišťovna navíc započítává i ušlý zisk firmy.

Požár v chemickém areálu v Záluží u Litvínova zasáhl etylénovou jednotku a hasiči zde zasahovali šest dní. Od požáru stála celá petrochemická výroba a pouze v menším rozsahu pracovala rafinérie. I přes velký požár se ale povedlo Unipetrolu přejít ze ztráty do sedmimiliardového zisku. Analytici tehdy odhadovali, že nebýt srpnové havárie, mohl být čistý zisk ještě o 1,5 miliardy korun vyšší.

Vydáno pod