Ze ztráty do rekordního zisku 7 miliard. Unipetrolu se loni dařilo

Čistý zisk 7,036 miliardy – takový je nový rekord petrochemického holdingu Unipetrol, kterého dosáhl v loňském roce. Ještě předloni přitom skončil ve ztrátě 556 milionů korun a v minusových číslech končila společnost každoročně od roku 2011. Tržby za loňský rok klesly o 12 procent na 108,9 miliardy korun. Provozní výsledky za loňský rok přitom výrazně ovlivnil srpnový požár etylenové jednotky v Záluží.

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Společnost odhaduje, že od pojišťovny by mohla získat zpět náklady na opravu škody na majetku 4,1 miliardy korun, ušlý obchodní zisk v loňském roce 2,4 miliardy korun a ostatní provozní náklady vzniklé v souvislosti s požárem přibližně 156 milionů korun.

Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik k výsledkům uvedl, že celkový ušlý zisk za rok 2015 způsobený havárií činil 4,5 miliardy korun, za samotné 4. čtvrtletí pak 2,8 miliardy korun. „Jde o naše odhady, tyto částky nejsou zahrnuty ve finančních výsledcích,“ dodal.

Nebýt srpnové havárie, mohl být čistý zisk dle našeho odhadu patrně ještě o asi 1,5 až 1,7 miliardy korun vyšší.
Petr Hlinomaz
analytik BH Securities

Etylenová jednotka by měla být uvedena znovu do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity v červenci. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu. „Očekáváme od ní vyšší efektivitu, protože technologie v ní bude zcela nová,“ doplnil člen představenstva firmy Lukasz Piotrowski.

Pomohly hlavně marže

„Za rok 2015 společnost Unipetrol dosáhla mimořádného provozního zisku na úrovni téměř 11 miliard korun. Podařilo se nám využít příznivého makroprostředí, především velmi dobrých rafinérských i petrochemických marží,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Zvýšily se také prodeje rafinérských produktů po dokončení akvizice akciového podílu v České rafinérské, dodal.

V posledních třech měsících roku firma vykázala čistý zisk 182 milionů korun a tržby necelých 23 miliard korun. Výsledky byly ovlivněny právě omezenou výrobní kapacitou litvínovské rafinérie a zejména pak významným poklesem petrochemické výroby a prodejních objemů petrochemických produktů. „Na konci roku firma dosáhla velmi dobré finanční situace, čistá hotovost činila 5,86 miliardy korun,“ uvedla společnost.

Dobře, nebo špatně? Neutrálně

„Čtvrtletní výsledky byly slabé a zaostaly jak za naším odhadem, tak i konsenzem trhu,“ hodnotí analytik České spořitelny (ČS) Martin Krajhanzl. Podotkl, že škody v souvislosti s etylenovou jednotkou ve výši 4,1 miliardy korun jsou ale pod spodním pásmem dřívějšího odhadu analytiků ČS, který byl pět až sedm miliard korun. „Proto hodnotíme výsledky neutrálně,“ dodal.

Podle Lukáše Hendrycha z poradenské a auditorské sítě BDO je předpoklad, že vzhledem k příznivé situaci na trhu dosáhne firma dobrých výsledků i v letošním roce. „Bude však záležet na vypořádání a opětovném zprovoznění poškozené etylenové jednotky,“ dodal.

Orlen
Zdroj: ČT24

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Právě Orlen drží v Unipetrolu většinový, 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a další menšinoví akcionáři.

A právě Orlen, největší ropná společnost v Polsku, rovněž za loňský rok skončila v plusu - její čistý zisk dosáhl 1,05 miliardy zlotých (6,3 miliardy korun). I Orlen se přitom ještě předloni pohyboval ve ztrátě 4,7 miliardy zlotých. Experti přitom očekávali vyšší zisk, společnost ale v posledním čtvrtletí vykázala ztrátu kvůli přehodnocování aktiv v situaci padajících cen ropy.

Vydáno pod