Požár v Unipetrolu způsobil podle Allianz škodu za 12 miliard korun

Celkové škody, jež vznikly v souvislosti s loňským požárem v chemičce Unipetrolu u Litvínova, dosáhnou podle studie Allianz 12,4 miliardy korun. Nejde však pouze o škodu v chemičce, suma zahrnuje odhad všech navazujících škod, tedy i jejích dodavatelů. Společnost Unipetrol zprávu nebude komentovat.

Zatímco podle studie způsobil požár celkem škodu za více než dvanáct miliard korun, sám Unipetrol odhadl v říjnu ušlý zisk na 1,6 miliardy korun.

Podle studie Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) se požár v roce 2015 zařadil mezi první desítku největších případů, kde na vině nebyla příroda. Vyšetřování příčin události v největším chemickém areálu v České republice policisté ještě neukončili.

„Zatímco v minulosti mohl velký požár nebo exploze ovlivnit třeba pouze jednu nebo dvě firmy, dnes tyto škody zasahují čím dál tím větší počet firem a mohou dokonce globálně ohrozit celé sektory,“ komentoval obsah studie předseda představenstva AGCS Chris Fischer Hirs.

Po požáru stála petrochemická výroba, omezila se i rafinerie

Požár a výbuch poškodil etylénovou jednotku v chemickém areálu v Záluží 13. srpna loňského roku. Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinerie. Rekonstrukci etylénové jednotky zahájil holding loni v prosinci, opětovně ji chce Unipetrol uvést do provozu letos v říjnu.

Požáry či výbuchy obsadily podle studie první místo žebříčku nejčastějších příčin přerušení provozu firem, celosvětově měly v období 2010 až 2014 na svědomí 59 procent všech těchto škod. Na druhém místě byly bouřky, na třetím poruchy strojů.

Vydáno pod