Z Unipetrolu se kvůli požáru vypařily téměř dvě miliardy korun

Plameny šlehající v litvínovském areálu Unipetrolu se sice zhruba po pěti hodinách podařilo dostat pod kontrolu, o akciích této chemičky se to ale zatím říci nedá. Cenné papíry firmy během dne ztrácely i více než šest procent. Hodnota společnosti na burze klesla o 1,7 miliardy korun, zmizela polovina z v červenci oznámeného rekordního čtvrtletního zisku firmy.

„Vždy je potřeba zhodnotit možný dopad na hospodaření, toto vypadá podle mě dost vážně," uvedl na Twitteru po vypuknutí požáru makléř Michal Semotan z J&T Banky, která je druhým největším akcionářem Unipetrolu. I podle ostatních finančních expertů se jedná o velmi významnou událost. Akcie Unipetrolu se během dne ostatně propadaly i o více než šest procent, nakonec ve srovnání s předchozím dnem oslabily o pět procent.

Vybuchla ethylenová jednotka, následně vypukl masivní požár. Ta jednotka je pravděpodobně přitom to nejdůležitější co v petrochemické výrobě je. Nyní to tedy vypadá tak, že celá petrochemie bude nadlouho odstavena.
Bohumil Trampota
analytik J&T Banky

Analytik z J&T doplňuje, že je navíc ethylenová jednotka úzce propojena s druhým segmentem - rafinérskou produkcí, která jí dodává materiál. „Tato událost bude proto mít vliv i na provoz rafinérií,“ vysvětluje Trampota, proč investoři v žádném případě nemohou zůstat klidní. Vyčíslit škody se totiž zatím stále nepodařilo.

„Akcie Unipetrolu ale ve čtvrtek padaly z několikaletých maxim, i po razantním propadu jsou tak na hodnotě z posledního červencového týdne,“ uklidňuje situaci analytik BH Securities Jiří Zendulka.

Unipetrol, který vlastní polská společnost PKN Orlen, reportoval za druhé čtvrtletí tohoto roku nejlepší výsledky ve své historii: čistý zisk přesáhl 3,2 miliardy korun. „Pokud si dobře pamatuji, tak Unipetrol byl na zisku EBIDTA někde zhruba 10 až 12 procent celkového výsledku mateřské firmy PKN Orlen. Negativní vliv tedy bude vidět i na hospodaření PKN," myslí si Trampota.

Unipetrol ztrácí na burze (zdroj: ČT24)

Jak moc negativní ale nakonec výsledek bude nelze zatím podle analytiků přesně spočítat. „Odhaduji, že petrochemická část bude mimo provoz měsíce. Očekávám proto, že celé to bude stát miliardy korun,“ doplňuje analytik. I podle něj je ale na přesná čísla ještě brzy. Cenu pohonných hmot podle něj neštěstí v Unipetrolu nezmění. „Ceny určuje trh, nabídka a poptávka,“ uzavírá Trampota.

Pro další výhled je důležité, jak se podaří u společnosti obnovit provoz právě v té ethylenové jednotce, která je klíčová pro petrochemii. Podle našich propočtů dělá odstávka řádově 500 milionů korun za měsíc, trh tedy bude sledovat, zda to budou týdny či měsíce.
Václav Kmínek
analytik České spořitelny