S čínským drakem mají do Česka přiletět i desetimiliardové investice

Události: Číňané mají v Česku investovat desítky miliard (zdroj: ČT24)

Příslib nových investic i příležitosti pro české firmy - právě taková jsou očekávání Hradu i vlády od návštěvy čínského prezidenta, který přiletí 28. března a zdrží se 40 hodin. Kontrakty až za desítky miliard korun mají podle vlády směřovat hlavně do průmyslu. Nejde ale jen o Čínu. Pracovní místa má přinést i 18 nových průmyslových zón.

Podle Hradu by měla čtyřicetihodinová návštěva čínského prezidenta odstartovat vlnu investic, které dosáhnou až k 45 miliardám korun. „Ta návštěva má trvat asi 40 hodin a je to jediná návštěva čínského prezidenta v členských zemích Evropské unie v této době,“ uvedl prezident Miloš Zeman.

Svou návštěvu odstartuje čínská hlava státu v Lánech a druhý den se přesune na Pražský hrad, kde ho přijme i Zeman. Poslední den si pak vyčlenil na jednání s podnikateli a na snídani s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Můžeme vytvořit příznivé politické klima pro to, aby se čínští investoři, kteří v minulosti věnovali větší pozornost Polsku nebo Maďarsku, soustředili i na možnosti, které jim dává Česká republika.
Bohuslav Sobotka
premiér

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) očekává, že část čínských peněz přiteče do zpracovatelského průmyslu, Miloš Zeman zase mluví o lázeňství a obnově kulturních památek.

Číňané a lázně?

Na závěr své návštěvy Karlovarského kraje prohlásil prezident Zeman, že čínská společnost CEFC zvažuje investici do zchátralých lázní Kyselka. „Dokud není podepsaná příslušná dohoda, nemůžeme ani naznačovat. Mohu ale říci, že společnost CEFC zvažuje investici v lázních Kyselka. Ale jestli toto zvažování povede k tomu, že svůj repertoár doplní i o lázně, to zaručit nemůžu. Záleží na tom, když se tam přijedou podívat a zjistí, v jakém je to stavu, zda je ta ochota přejde, nebo nepřejde,“ řekl Zeman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro samotnou obecně prospěšnou společnost Lázně Kyselka, která se snaží o záchranu cenného památkového bloku domů, je to ale novinka.

„Já jsem byl trochu překvapen, protože naším cílem je Lázně Kyselka zachránit památkářsky. My si neumíme představit, že by  se Lázně Kyselka staly developerským projektem nebo něčím, co by sloužilo na business. My je chceme citlivě opravit a dát jim nějaký smysl. Udělat z toho turistický cíl, udělat z toho z části muzeální záležitost, opravit restauraci. A my bychom si je také chtěli ponechat. Já razím heslo: Jednou o. p. s., navždy o. p. s.,“ uvedl předseda správní rady o. p. s. Lázně Kyselka Vladimír Lažanský.

Společnost CEFC nedávno získala například 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service, ve firmě Pivovary Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit.

Investice nejen čínské

V loňském přehledu zahraničních investic v Česku, který zveřejnila agentura Czechinvest, byla Čína až na osmém místě. Nejvíc peněz, 9,7 miliardy, v Česku loni utratily firmy ze Spojených států. Následuje Německo, Tchajwan a Jižní Korea. Zmíněná Čína investovala 1,2 miliardy.

Zatím jsou ty čínské investice spíše mediální. Když je vezmete v celkovém finančním objemu, tak jsou směšné.
Miroslav Kalousek

A zahraniční investice pomáhají i trhu práce. Podle analýzy ministerstva průmyslu už vzniklo ve státem podpořených průmyslových zónách přes 80 tisíc pracovních míst. Nejvyšší počet nových pozic vznikl v Moravskoslezském kraji – 20 tisíc. Za ním následuje Plzeňský kraj s 15 tisíci a kraje Jihomoravský a Královéhradecký s 9 tisíci.

V loňském roce nabídli nejvíce volných pozic Američané (3464), následovaní Tchajwanci (3375), Němci (2468), Korejci (802) a na pátém místě Číňany s 702 místy.

Jako průmyslové zóny po dešti

Ministerstvo průmyslu podpořeno těmito čísly vytipovalo dalších 18 lokalit, kde by mohly vzniknout další podobné zóny. Stát by v nich měl investovat maximálně 30 milionů korun. V současné době tato místa mapuje agentura Czechinvest a jedno z nich už je jisté. „Materiál ministerstva průmyslu a obchodu navrhuje vytvořit průmyslovou zónu Bochoř u Přerova na Moravě, která by měla více jak 600 hektarů,“ uvedl Mládek.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ale v souvislosti s novými zónami varuje před tím, že v řadě těchto průmyslových lokalit je utopeno mnoho miliard na zasíťování a nejsou tam žádní investoři.