Odboráři z Dolu Paskov vytáhli proti šéfům OKD. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Odboráři dolu OKD Paskov vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí tlačit na vedení firmy a vlastníky - společnost New World Resources, aby je informovala o plánu propouštění a vyhlásila sociální program pro ty, kteří přijdou o práci. Odbory mají obavy, že společnost nemá peníze na odstupné, přitom již činí kroky k uzavření šachty. V pátek se zřejmě stávková pohotovost rozšíří na celé OKD.

Konkrétní sociální program pro důl Paskov byl vyjednán v roce 2013, kdy vedení OKD poprvé oznámilo, že chce šachtu prodat nebo zavřít kvůli nerentabilní těžbě vyplývající z poklesu cen uhlí. Zaručoval zaměstnancům mimo jiné navýšení odstupného podle odpracovaných let. Ti, kteří odpracovali šestnáct a více roků, by měli dostat při odchodu dvanáct platů. Kmenových zaměstnancům je tam asi 1700. Průměrný výdělek v OKD je 34 tisíc.

Protože se tehdy společnost dohodla s vládou na prodloužení těžby do roku 2017, a to za podmínky, že stát dá na sociální pomoc pro horníky 600 tisíc korun, byl program pozastaven. Na konci minulého roku však dohoda se státem přestala platit kvůli dalšímu poklesu cen uhlí a zavření dolu je zřejmě neodvratné. Odbory žádají, aby byly dříve vyjednané podmínky odchodů zaměstnanců dodrženy.

Odbory chtějí, aby bylo jasno do 30. dubna

OKD oznámilo, že tam těžba skončí do konce roku. Podle odborů už některé kroky spějí k útlumu. O sociálním programu však zatím firma mlčí. „Chceme vyřešit situaci smírnou cestou do 30. dubna 2016, kdy už bude nutné začít řešit v rámci útlumu odchody některých lidí. Pokud se sociální program neobnoví, případně nebude uzavřena dohoda o jiné formě uspokojení požadavků zaměstnanců, podniknou odboráři další kroky. Jedním z nich je stávka,“ řekl předseda odborů v Paskově Rostislav Palička.

Stávková pohotovost by mohla tedy trvat do konce dubna. K případné stávce by se zaměstnanci vyjádřili v anketě. „Nedovedu si představit, že by se našel zaměstnanec, který by si nepřál, aby byl sociální program dodržen. Mnozí pracují v dole dlouhodobě, mají poškozené zdraví. Nezaslouží si, aby odešli s prázdnou na úřad práce,“ řekl odborář Palička.

Nedovedu si představit, že by se našel zaměstnanec, který by si nepřál, aby byl sociální program dodržen. Proto si myslím, že v případě jeho ohrožení budou ochotni stávkovat. Mnozí pracují na šachtě dlouhodobě, mají zničené zdraví a nezaslouží si, aby odešli s prázdnou na úřad práce.
Rostislav Palička
Předseda odborů dolu Paskov

Tamní zaměstnanci jsou v nejistotě od roku 2013 a poslední vývoj není nedává důvod k optimismu. Nejprve chtěli zástupci NWR od státu 4 miliardy korun. Pokud prý vláda OKD nepomůže, může skončit v konkurzu. Jako řešení pro důl Paskov navrhli jeho převod na stát, nebo ukončení těžby. Na začátku února oznámil generální ředitel Dale Ekmark, že OKD do roku 2018 propustí až 6 tisíc lidí, tedy asi polovinu.

V pondělí však zástupci NWR sdělili na schůzce s ministry průmyslu a obchodu a sociálních věcí Janem Mládkem a Michaelou Marksovou, že tento údaj neplatí. Slíbili, že o plánu restrukturalizace a redukce firmy je informují do měsíce.

V pátek se zřejmě pohotovost rozšíří na celé OKD

„Jednání vedení OKD a NWR je krajně nezodpovědné. Zahrávají si se zaměstnanci, kteří nevědí, jestli budou mít za půl roku práci a uživí rodiny. Žádáme neprodleně o informace, jak bude vypadat v OKD letošní rok, a to hlavně co týče stavu zaměstnanců a sociálního programu,“ uvedl předseda hornických odborů Jaromír Pytlík. Potvrdil, že v pátek, kdy se sejde nejvyšší odborový orgán OKD, bude zřejmě vyhlášena stávková pohotovost v celé firmě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že firma intenzivně shání peníze na sociální program. „Zároveň finišuje příprava business plánu pro OKD. Jakmile bude schválen, budou s ním seznámeny odbory i jednotlivé závody a zaměstnanci,“ řekl mluvčí. Dodal, že významná budou také jednání s vládou.

Mluvčí OKD: Firma intenzivně shání peníze na odstupné

Ve středu má skupina NWR oznámit výsledky hospodaření. „Z těchto čísel zřejmě vyplyne, zda je společnost schopna udržet OKD,“ řekl Jaromír Pytlík. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD několikrát opakoval, že stát není ochoten poskytnout jakoukoliv podporu OKD či jejím akcionářům. „Jsme ale připraveni pomoci horníkům a moravskoslezskému regionu řešit dopady propouštění,“ řekl Mládek.

Vyhlášení stávkové pohotovosti chápe. „Je to jejich právo, chápu, že chtějí vědět, co majitelé zamýšlejí. Mlžení o počtu propuštěných jim na klidu nepřidá,“ řekl Mládek. Stávková pohotovost je pouze symbolický protest. Na práci v dole to nemá žádný vliv.

Jan Mládek
Zdroj: ČT24

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek bude v úterý večer od 20 hodin hostem interaktivního zpravodajského pořadu 90' ČT24. Hlavním tématem bude situace v OKD.