Generální ředitel OKD: Do tří let propustíme polovinu lidí

OKD chce do konce roku 2018 propustit polovinu lidí

Generální ředitel těžební společnosti OKD Dale Ekmark oznámil, že firma do tří let propustí více než polovinu zaměstnanců. Mělo by jít asi o pět tisíc kmenových a tisíc agenturních pracovníků. Ve stejném období zřejmě skončí tři doly - Paskov, Lazy a Darkov. Ekmark to sdělil na jednání zastupitelstva Karviné. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je dobře, že společnost konečně oznámila, jaké má záměry.

Snížení počtu zaměstnanců bude součástí restrukturalizace těžební firmy, která je na pokraji krachu. Konkrétní číslo řekl generální ředitel Dale Ekmark poprvé. „Do roku 2018 tady chceme mít pět až šest tisíc pracovních míst. Lidé by měli odcházet v určitých vlnách v průběhu let 2016 až 2018. Vše bude záležet na ekonomické situaci,“ uvedl Ekmark v Karviné. Zatím není jasné, kdy přesně a za jakých podmínek by měli horníci začít šachty opouštět.

V roce 2018 chceme mít v OKD pět až šest tisíc pracovních míst. Lidé by měli odcházet v určitých vlnách v horizontu let 2016 až 2018. Vše bude záviset na ekonomické situaci.
Dale Ekmark
Generální ředitel OKD

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD řekl, že jde o první konkrétní sdělení vedení OKD od konce roku 2015, kdy přestala platit dohoda mezi firmou a státem o těžbě na dole Paskov, která měla pokračovat do konce roku 2017. „Jsem rád, že OKD sdělilo nějakou představu, se kterou můžeme pracovat. Po vypršení dohody o dolu Paskov byla situace taková, že mohli kdykoliv začít propouštět,“ uvedl Mládek. Dodal, že vláda se bude vývojem v OKD zabývat na příštím zasedání kabinetu.

Mládek je rád, že OKD sdělilo své záměry

Také podle primátora Karviné Tomáše Hanzela z ČSSD je pozitivní, že OKD situaci řeší. „Pro nás je zásadní, aby útlum probíhal postupně. Nelze šachty zavřít ze dne na den. Tlačíme na dostavění průmyslové zóny Nad Barborou. Na to, aby tam přišel silný investor, který vytvoří nová pracovní místa, ale potřebujeme ještě čas,“ řekl Hanzel. Nejvíce zaměstnanců OKD pochází právě z okresu Karviná.

Předseda hornických odborů Jaromír Pytlík se sdělní OKD spíše podivuje. „Mluví se o roku 2017 a 2018, přitom nevíme, jak bude OKD fungovat v příštích týdnech a měsících. Zajímalo by mne, kde vezme firma peníze na technickou likvidaci dolů a odstupné pro horníky. Bude to stát miliardy,“ upozornil Pytlík, který je zastáncem zestátnění OKD ve veřejném zájmu.

OKD mluví o tom, co bude v roce 2017 a 2018, přitom neřekne, jak bude firma fungovat v příštích týdnech a měsících. A kde vezme miliardy na technickou likvidaci dolů a odstupné pro horníky?
Jaromír Pytlík
předseda odborů OKD

Firma vlastněná společností New World Resources má vážné existenční problémy, které vyplývají především z výrazného a pokračujícího poklesu cen černého uhlí. Jen cena koksovatelného uhlí klesla za poslední rok o třicet procent. Už v roce 2013 chtěla firma uzavřít prodělečný důl Paskov na Frýdecko-Místecku. Po zneplatnění dohody se státem oznámila, že těžba tam zřejmě skončí letos.

Ekmark potvrdil, že do dvou let skončí také Lazy a Darkov

Generální ředitel OKD potvrdil, že se připravuje také uzavření dolů Lazy a Darkov na Karvinsku, kde se tenčí zásoby uhlí, které jsou vytěžitelné za přijatelných podmínek. „Náklady na těžbu v obou těchto dolech jsou poměrně vysoké. K jejich uzavření může dojít kdykoliv od současné doby do roku 2018,“ řekl Ekmark.

Problémy společnosti řeší od přelomu roku také česká vláda. Její zástupci se totiž na ni obrátili s žádostí o finanční pomoc ve výši asi čtyři miliardy korun. Uvedli, že s touto podporou mohou zajistit fungování zdravých dolů v příštích letech, jinak hrozí, že OKD skončí v konkurzu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda přímou finanční pomoc NWR i OKD odmítá. Ministři se v lednu dohodli s akcionáři a věřiteli společnosti, že budou o vývoji, změnách vlastnických vztahů a restrukturalizačních záměrech informováni prostřednictvím manažerů OKD. Stát se zároveň připravuje na propouštění.

Na pomoc horníkům chce uvolnit peníze ze státního rozpočtu a požádat o čerpání financí z evropského globalizačního fondu, který je určený pro případy masivního propouštění. Chce také podpořit vznik nových pracovních míst v moravskoslezském regionu. Úřady práce se podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové na mimořádnou situaci rovněž připravují.

Těžaři zároveň usilují o rozšíření těžby pod Starým Městem

Firma OKD zároveň nerezignovala na zajištění dalších ložisek uhlí na Karvinsku. Ministerstvo životního prostředí vydalo v lednu souhlas s rozšířením těžby do roku 2023. Jde hlavně o lokalitu Staré Město, kde už začaly výkupy, které jsou však nyní pozastavené. 

Podle generálního ředitele Ekmarka bude povolení k zahájení těžby na nových územích, které musí projít složitým povolovacím řízením, zásadní. Pod karvinským Starým Městem je podle OKD deset milionů tun kvalitního černého uhlí, které může prodloužit dobu těžby o dva až tři roky.