Co s OKD? Odbory navrhují zestátnění ve veřejném zájmu

Moravskoslezská tripartita jednala o možnostech řešení krize OKD, kde hrozí zavírání dolů a propouštění tisíců lidí. Preferuje zachování těžby a pracovních míst co nejdéle formou útlumu řízeného státem, kdy by ale musel stát nést určité náklady. Podle tripartity je účelnější dát peníze na provoz dolů než na podpory propuštěným. A získal by se tím čas na vytváření nových míst. Odbory však navrhují radikální řešení - zestátnění OKD ve veřejném zájmu.

Podle předsedy hornických odborů Jaromíra Pytlíka by bylo zestátnění OKD řešením, které by bylo nejlepší pro zaměstnance i stát, nejlevnější, ale zároveň nejsložitější. „Když se řekne zestátnění, každý si představí rok 1948, ale tak to není. V kapitalistickém Západě jsou známy například případy zestátnění bank,“ řekl Jaromír Pytlík.

Na technickou likvidaci dolů by OKD podle odhadů potřebovalo šest až sedm miliard, na sociální programy, především odstupné, další tři až čtyři miliardy. Ty ale vlastník OKD - společnost New World Resources, která je na pokraji krachu, nemá. „Kdokoliv by dnes koupil OKD za jednu korunu, tak je v mínusu deset miliard,“ zdůraznil Pytlík.

Speciál ČT24: Moravskoslezská tripartita jednala o OKD

Varianta znárodnění podle Pytlíka odpovídá situaci v OKD, jehož vlastník špatně nakládá se státními nerostnými surovinami. „Vlastník má povinnost zajistit technickou likvidaci dolů, ale nemá na to peníze. Nemá zároveň žádnou povinnost mít na to finanční rezervy. Jak chce ale doly zavřít? Rozhodně tady něco nehraje,“ řekl Pytlík.

Podle předsedy Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a účastníka tripartity Pavla Bartoše by byla tato varianta pro stát nevýhodná. Preferuje postupný útlum těžby za účasti státu za takových podmínek, aby stát nepodporoval soukromou firmu, ale těžbu. Členové tripartity počítají s tím, že by s tím musela souhlasit Evropská unie.

  • A: Stát nebude zasahovat do vnitřních problémů OKD a bude pouze řešit sociální dopady a zaměstnanost propuštěných pracovníků.
  • B: Konsesuální dohoda rozhodujících dotčených stran na systémovém řešení řízeného a postupného útlumu těžby.
  • C: Částečná dohoda umožňující realizaci navrženého systémového řešení řízeného a postupného útlumu těžby.
  • D: Odkoupení OKD nebo jeho části státem.
  • E: Zestátnění OKD nebo jeho části ve veřejném zájmu.

„Jsme si vědomi, že bude nutné celý proces projednat v Bruselu, protože pomoc státu může být chápána jako nedovolená veřejná podpora. Jsme však přesvědčeni, že tato mimořádně negativní situace si žádá mimořádná řešení,“ uvedl zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala.

Záchrana OKD by podle tripartity mohla proběhnout formou takzvaného tollingu, což před lety například pomohlo zachránit před krachem společnost Vítkovice Steel. „Počítáme s tím, že by do procesu vstoupila pomocí tollingu státem vlastněná nebo dotovaná firma,“ vysvětlil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

Prvního února se bude situací společnosti OKD zabývat i národní tripartita. Těžební společnost má vážné finační problémy, které vyplývají především z výrazného a trvalého poklesu cen černého uhlí na trhu. Těžba se nevyplácí. Vlastníci chtějí ještě letos zavřít důl Paskov, příští rok důl Lazy, případně také Darkov. V OKD pracuje v současné době asi 13 tisíc lidí, ohroženy jsou další tisíce pracovních míst v navazujicích činnostech.