Ceny mléka rostou, přesto zemědělci prodávají pod cenou

Výkupní cena mléka vzrostla. Po patnácti měsících poklesu jde o první mírné zlepšení. Farmáři přesto mléko pořád prodávají levněji, než na kolik je vyjdou výrobní náklady. Ministerstvo zemědělství proto na začátku příštího roku mezi chovatele dojnic a prasat rozdělí jako mimořádnou podporu 600 milionů korun.

„Nárůst není nikterak úchvatný nebo závratný, ale je povzbuzující, že už cena neklesá,“ říká farmář Alois Janíček ze Znojemska. Výkupní ceny mléka po výrazné krizi konečně znovu stoupají – od srpna zhruba o třicet haléřů.

Ani s mírným nárůstem výkupní ceny na 7,30 koruny si na sebe krávy farmáře Janíčka stále nevydělají. „Bylo by dobré, kdyby to bylo, jak jsme bývali zvyklí, zhruba za devět korun padesát za litr,“ dodal Janíček. Jenže nad devět korun za litr se cena šplhala naposledy na začátku roku 2014.

Farmář Alois Janíček o výkupních cenách mléka (zdroj: ČT24)

Řadu farmářů zatím stále drží nad vodou prodej býků na maso. Přívětivější politiku ale nasadily i některé mlékárny. „Jsou dva způsoby zpeněžování mléka: náš český a bavorský, který teď uplatňujeme v mlékárně, kam dodáváme. Základ je nižší, ale pohyblivá složka zohledňuje skutečné parametry mléka jako jsou tuky a bílkovina,“ vysvětlil Janíček.

Čím kvalitnější mléko, tím dráž ho farmář může prodat. To se vyplatí hlavně v zimě. Kráva se nemusí ochlazovat, méně pije a má hustší mléko s větším obsahem tuků a bílkovin.

Krizi pomůže zažehnat stát

Chovatelům navíc pomůže nová dotace. „Částka bude zhruba 1200 korun na jednu mléčnou krávu. Bude se to týkat všech farmářů, kteří chovají více než tři krávy a dodávali své mléko do mlékáren,“ upřesnil podmínky dotace ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

K zemědělcům by peníze měly dorazit na začátku příštího roku. Nepřijdou automaticky, musí si o ně požádat. „Je to první dotace, která nám pomůže překonat mléčnou krizi. Předtím tu žádná taková nebyla,“ těší se Janíček.

Mírný optimismus farmářů v podobě vyšších výkupních cen se zatím spotřebitelů nedotkne. Ceny mléka v obchodech se nemění.