Skupině ČEZ se mají vrátit skoro čtyři miliardy, které zaplatila kvůli emisním povolenkám

Stát má vrátit ČEZu a firmě Energotrans ze stejné skupiny část darovací daně z emisních povolenek ve výši 3,8 miliardy korun, které musely zaplatit v letech 2011 a 2012. ČEZ tak informoval o rozhodnutí odvolacího finančního ředitelství. Evropský soud už dříve Česko varoval, že bude muset z daně na bezplatné emisní povolenky celkem vracet zhruba 7,5 miliardy korun.

Zdanění emisních povolenek ve výši třiceti dvou procent zavedla pro roky 2011 a 2012 vláda premiéra Petra Nečase. Získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie a zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Takové zdanění ale nebylo podle Soudního dvora Evropské unie v souladu s právem EU, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek.

Už v červenci potvrdil stanovisko evropského soudu český Nejvyšší správní soud. Došel k závěru, že finanční úřady skutečně většinu poplatků vybírat neměly. Na řadu tak přišly revize rozhodnutí.

Odvolací finanční ředitelství uvedlo, že je vázáno judikaturou Soudního dvora Evropské unie a v návaznosti na to též judikaturou Nejvyššího správního soudu. „Odvolací finanční ředitelství je vázáno povinností mlčenlivosti,“ dodala však Kateřina Frýbortová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vrácení peněz se domáhá i Škoda Auto Ško-Energo

Kromě ČEZ se o vrácení daně v minulosti hlásil například dodavatel energií pro mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto Ško-Energo, společnost Unipetrol, Dalkia či teplárenský Alpiq. Ško-Energo požaduje navrácení 35 milionů, zatímco ČEZ uváděl částku přesahující pět miliard. Energotrans, který by měl dostat část z vrácených peněz, provozuje jednu z mělnických elektráren.

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší a firmy musí povolenky nakupovat na trhu. České podniky ale mají výjimku, když dostávají část povolenek bezplatně výměnou za investice do ekologičtějších provozů.