Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Brífink ministra Hladíka k programu Nová zelená úsporám Light (zdroj: ČT24)

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zatím nejvíce žádostí eviduje úřad ze Středočeského a Moravskoslezského kraje. Lidé nejčastěji žádají o dotace na výměnu starých netěsnících oken, měnit se jich bude více než sto tisíc, či o zateplení fasády.

„Z důvodu velikého zájmu jsme už museli alokaci dokonce jednou navyšovat na tři miliardy korun a chtěl bych opět zdůraznit, že jsme připraveni do programu další peníze přidat,“ nastínil Hladík.

Poradenství zdarma

Hladík zdůraznil, že veškeré poradenství k podání žádostí je pro veřejnost zdarma. Ministerstvo podle něj zaznamenalo případy nekalých praktik. Resort proto připravil identifikační průkazy energetických poradců a informační příručky, které pomohou případům zneužití zamezit.

„Abychom ochránili naše seniory a další oprávněné žadatele před těmito takzvanými šmejdy, nově se budou naši poradci prokazovat průkazkami, které umožní zájemcům o dotace jednoduše ověřit, že mají oprávnění poskytovat poradenství k Nové zelené úsporám Light,“ dodal Hladík.

Události: Dotace Nová zelená úsporám light (zdroj: ČT24)

Poradci programu NZÚ Light nabízejí podle ministerstva komplexní pomoc s vyřízením dotace, mimo jiné žadatelům potvrdí odborný posudek nebo jim poradí při výběru vhodných opatření. Zájemci mohou poradce kontaktovat na webových stránkách programu.

V nových informačních příručkách pak podle resortu najdou žadatelé praktické rady k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. „Žadatelé si také díky příručce mohou ohlídat, zda stavební firma realizuje opatření správně. Například zda používá správnou tloušťku izolace,“ doplnil Hladík.

Příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light začal v pondělí 9. ledna, program je financován z evropského modernizačního fondu. Dotace mají podpořit zejména domácnosti v rodinných domech obývaných invalidními důchodci třetího stupně, starobními důchodci nebo lidmi, kteří od 12. září 2022 pobírali příspěvek na bydlení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Hladíka nyní resort přijímá přibližně tři sta  žádostí denně, lidé v průměru žádají o 112 tisíc korun. Z žádostí, které ministerstvo přijalo, jich je 97 procent před realizací, zbylé tři procenta domácností již daná opatření učinila, a tak o peníze žádají zpětně. 

Nová zelená úsporám Light má pomoct s jednoduchými, rychlými a třeba jen částečnými úsporami energií. Na výměnu okna tak stát nabízí 12 tisíc, na nové vstupní dveře 18 tisíc a na zateplení podlahy 60 tisíc korun. Zateplit jde i fasádu, strop nebo střechu.

Výše dotací
Zdroj: MŽP ČR

Celkem lze získat až 150 tisíc, a to i formou zálohy – ale pouze v případě, že všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod, invalidní důchod třetího stupně nebo příspěvek na bydlení.

„V současné době vyhodnocujeme pilotní fázi programu a do budoucna počítáme i s rozšířením nabídky možných opatření. Není důvod, aby domácnosti s nízkými příjmy neměly přístup například k vlastní fotovoltaice určené třeba na ohřev vody,“ nastínil Hladík a dodal, že novinky hodlá představit na jaře letošního roku.