Projekt Ovoce do škol poběží dalších pět let. Peníze by šlo využít lépe, poukazují některé školy

Události: Projekt Ovoce do škol bude pokračovat (zdroj: ČT24)

Ovoce a zeleninu do škol budou děti dostávat ještě minimálně pět let. Evropská unie dotace prodlouží. Ministerstvo zemědělství by projekt chtělo rozšířit znovu i na druhé stupně, letos chodí zásilky jen na ty první. Některé školy i tak mluví o plýtvání.

Letos dostává ve škole ovoce a zeleninu přes půl milionu dětí, což je o dvě pětiny méně než loni. Cílová skupina se totiž zúžila jen na první stupně. Ubylo také dodávek. Zapojených škol ale mírně přibývá.

Státní zdravotní ústav dokončil poslední ze tří studií o tom, jak se projekt ve školách osvědčil. „Podařilo se dosáhnout stanovených cílů. Ať už je to zvýšení konzumace ovoce, zeleniny a mléka a mléčných produktů u žáků, také zvýšení o povědomí o mléčných produktech a zlepšení stravovacích návyků,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zapojení do projektu Ovoce a zelenina do škol
Zdroj: ČT24

S projektem se tak dál počítá. Rozsah bude záležet na penězích, které kromě Evropské unie pošle i stát. Letos to je dohromady na ovoce, zeleninu i mléko přes čtvrt miliardy.

Třeba v Mníšku pod Brdy si dokáží představit efektivnější využití peněz. „Shodou okolností nám zrovna přišlo Ovoce do škol. Ale protože nevíme přesně den, kdy jej přivezou, máme i my ovoce. Pak končí tam, kde by nemělo,“ popisuje vedoucí místní školní jídelny Marek Inderka.

Financování dodávek
Zdroj: ČT24

Podpora by podle něj měla jít třeba na rozšíření pomoci s obědy pro sociálně znevýhodněné. Nebo rovnou školním jídelnám, které by denní dávku vitaminů mohly lépe zajišťovat.